Hoeveel eitjes mag je eten met Pasen?

Gemiddeld eten we twee tot drie eieren per week. © iStock
Pasen staat voor de deur en dat betekent dat we met z'n allen weer heel wat eieren eten dit weekend. Maar hoeveel eieren eten we en welke hoeveelheid is gezond?
"Het is niet erg als je tijdens de Paasdagen wat meer eitjes eet dan normaal. Het gaat erom dat je verdeeld over de week een gezond voedingspatroon hebt", zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum.

Gezonde hoeveelheid

Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier. Maar als je zeven of meer eieren per week eet, loop je een hoger risico op diabetes."
Volgens het Voedingscentrum kun je zonder zorgen een lekker eitje eten tijdens Pasen. "Er wordt vaak gezegd dat je niet te veel eieren moet eten, omdat het niet goed zou zijn voor je cholesterolgehalte. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en D, ijzer en zink, waardoor het een gezond product is."

Onbewust

Zonder een heel ei te consumeren, eten we onbewust toch best wat ei. In behoorlijk wat producten zit namelijk ei verwerkt. "Het is lastig om te zeggen hoeveel ei we onbewust precies eten op weekbasis. Het zit verwerkt in brood, koekjes, gebak, vleeswaren en ga zo maar door. Voor mensen met een kippeneiwit-allergie is dat wel heel vervelend. Het moet op het etiket staan, maar je staat ervan versteld in hoeveel producten ei zit verwerkt."

Bewaren

En dan nog een laatste tip: bewaar je eitjes niet in de deur van de koelkast. "Eieren zijn namelijk zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Daarom staan ze in de supermarkt ook niet in de koeling. Je kunt ze in de koelkast beter gewoon op de plank zetten. En het is nog beter om ze in het doosje te laten zitten, want dan hebben de eitjes nog een extra bescherming."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!