Eitjes en chocola, maar wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Jezus Christus tijdens het Laatste Avondmaal. © iStock
Het is Witte Donderdag, midden in de Goede Week. Voor veel mensen staat er een lang weekend voor de boeg. Maar waarom? Wat vieren we met Pasen?
Pasen is het belangrijkste feest voor christenen. We zetten de belangrijkste momenten in de Goede Week op een rij.

Palmpasen

Palmzondag, ook wel Palmpasen genoemd, is de laatste zondag van de vastenperiode en symboliseert daarmee het begin van de Goede Week, de week voorafgaand aan Pasen. De vastentijd voor katholieken begint traditiegetrouw op Aswoensdag, de dag na de vastelaovend. Een periode die in totaal 46 dagen duurt, maar waar op slechts 40 dagen echt gevast wordt. Op de zes zondagen in die periode wordt er namelijk niet gevast. Op die Palmzondag staan christenen stil bij de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem.

Witte Donderdag

Na Palmzondag is het een paar dagen wat rustiger. Witte Donderdag is de laatste dag voor Goede Vrijdag. En die Witte Donderdag gaat veel verder dan The Passion op tv. Om de oorsprong van deze dag te zoeken, moeten we terug naar de laatste keer dat Jezus Christus aan tafel zat: op Witte Donderdag had Jezus namelijk zijn Laatste Avondmaal. Tijdens dat maal zat hij aan tafel met zijn twaalf apostelen. Het diner dankt zijn naam aan de actie van apostel Judas, onderhand het symbool van een verrader, die Jezus uitleverde aan gewapende Romeinen. Witte Donderdag markeert op die manier het begin van het lijden van Jezus. De toevoeging 'wit' komt van het gebruik in kerken om kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat daarbij voor vreugdevol en heilig.
Ook vandaag de dag zijn er nog gelovigen die op Witte Donderdag het Laatste Avondmaal herbeleven. "Het is bijzonder om er zelf mee bezig te zijn", vertelt Gerjah Stoel terwijl ze de maaltijd aan het voorbereiden is. Stoel is lid van de Maastrichtse christelijke studentenvereniging Lux ad Mosam en organiseert dit jaar voor het eerst het Pesachmaal, de maaltijd die Jezus en zijn apostelen nuttigden op die avond. Elk product en ingrediënt staat ergens symbool voor, legt ze uit. "We hebben bittere ingrediënten zoals radijsjes, mierikswortel en peterselie, die staan symbool voor de moeilijke dingen in het leven. De zoete producten daarentegen symboliseren het mooie van het leven."

Goede Vrijdag

De vrijdag staat in het teken van de dood van Jezus. Verschillende Joodse hogepriesters en dorpsoudsten kwamen op de vroege vrijdagmorgen bijeen en besloten Jezus te kruisigen. Pontius Pilates, de Romeinse stadhouder, was uiteindelijk degene die opdracht gaf voor het kruisigen. Rond negen uur 's ochtends hangt Jezus aan het kruis. Volgens de Bijbel wordt het drie uur later donker op aarde, tot drie uur 's middags. Dan sterft Jezus. Doorgaans worden daarom op Goede Vrijdag sobere kerkdiensten gehouden. In verschillende cao's is Goede Vrijdag nog steeds een verplichte vrije dag.

Stille Zaterdag

Daags voor Pasen herdenken christenen de stilte rondom Jezus op Stille Zaterdag. Volgens de Bijbel ligt zijn dode lichaam dan in het graf, maar zijn ziel zou al in het paradijs zijn. Daarom vindt er tijdens kerkdiensten op Stille Zaterdag geen eucharistie plaats, zoals het uitdelen van hosties.

Eerste Paasdag

Op Paaszondag viert men de wederopstanding van Jezus uit de dood. Hoe die wederopstanding er precies heeft uitgezien, is niet helemaal duidelijk. Feit is in ieder geval dat de zoon van God terug is op aarde. Vanzelfsprekend staan kerkdiensten uitgebreid stil bij deze comeback. Ook worden er vaak mensen gedoopt in de nacht die voorafgaat aan de Paaszondag. Dat deden de eerste volgelingen van Jezus namelijk ook.

Tweede Paasdag

De maandag na Pasen is feitelijk gezien geen katholieke feestdag. In christelijke optiek neemt het paasfeest maar één dag in beslag, maar de overheid voegde daar Tweede Paasdag als structurele vrije dag aan toe. Een dag die overigens in grote delen van de wereld wordt gezien als een wettelijke vrije dag.

Vruchtbaarheidssymbool

Naast alle katholieke festiviteiten kent Pasen nog een groot kenmerk: chocola. En dan vaak in de vorm van een haas of een ei. De link tussen Pasen en de eieren is in feite ver te zoeken. Annie Schreuders, volkskundige, legde eerder uit aan L1 dat het ei een vruchtbaarheidssymbool is. "Het begin van het leven." En aangezien we met Pasen de wederopstanding van Jezus vieren is de link met een ei natuurlijk wel snel gelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!