Limburg populaire werkregio bij Belgen en Duitsers

Limburg is een populaire werkregio voor mensen die over de grens wonen in België of Duitsland. © iStock
Limburg is een populaire werkregio voor mensen die over de grens wonen in België of Duitsland. In Noord-Limburg kwam in 2021 ruim 5 procent van de werknemers uit Duitsland.
Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van 0,5 procent.
In totaal pendelen ruim 86.000 mensen voor hun werk naar Nederland, maar wonen over de grens in België of Duitsland. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dit samen uitzocht met statistiekbureaus uit België en Duitsland. De cijfers gaan over 2021, het meest recente jaar waarover deze cijfers beschikbaar zijn.

Zuid-Limburg

Ook andere regio's zoals Zuid-Limburg, Twente, de Achterhoek, de regio Arnhem/Nijmegen hebben relatief veel Duitse werknemers. In totaal staken vanuit Duitsland in 2021 bijna 44.000 mensen de grens over voor hun werk. Vanuit België waren dit 42.000 mensen. Deze aantallen zijn sinds 2017 min of meer gelijk gebleven.

Belgen

Bij de Belgen is Zuid-Limburg populairder. 4 procent van de werknemers komt uit België. Zeeuws-Vlaanderen is wel de regio met relatief de meeste Belgen. Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg volgen na Zuid-Limburg beiden met zo'n 2 procent.

Wallonië

Andersom is het een ander verhaal: vanuit Nederland pendelden zo'n 7000 werknemers naar hun werk in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 1000 in Nedersaksen en 11.000 in Vlaanderen.
Aan Vlaamse zijde laat volgens het CBS het arrondissement Eeklo ook een aandeel zien van boven de 2 procent van werknemers die in die regio werken en in Nederland wonen. Ook Antwerpen heeft met net geen 1 procent een relatief groot aandeel werknemers uit Nederland.
Voor de Kreis Städteregion Aachen is het aandeel 1 procent. Omdat in deze regio veel mensen werken, gaat het in absolute zin om een aantal van ruim 2000 mensen. Dat is 30 procent van alle inkomende grenspendelaars naar Noordrijn-Westfalen.
Wallonië is volgens het CBS niet erg in trek, daar werken heel weinig Nederlanders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!