Ontslag NU’91 onterecht: compensatie voor Salden

Stella Salden in het programma L1mburg Centraal © L1
De onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU’91 heeft vorig jaar onterecht de in Oirsbeek opgegroeide voorzitter Stella Salden ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.
De beroepsorganisatie moet Salden vergoedingen betalen van in totaal 107.000 euro. Ook moet NU’91 een persbericht over haar ontslag van de website verwijderen.
"Ik ben blij met dit eerherstel en kijk nu weer vooruit!", stelt Salden in reactie op de uitspraak.

Angstcultuur

De ledenraad van NU'91 bracht eerder naar buiten dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan. Medewerkers ervoeren volgens die raad een angstcultuur en er was sprake van een hoog ziekteverzuim en dito verloop van personeel vanwege haar leiderschapsstijl.

Geen verstoorde arbeidsrelatie

Omdat Salden niet mee wilde werken aan een onafhankelijk onderzoek naar deze klachten, ontstond de vertrouwensbreuk die leidde tot direct ontslag. De rechtbank constateerde dat dit ontslag niet goed genoeg gemotiveerd was en dat uit de stukken niet blijkt dat er sprake zou zijn van een verstoorde arbeidsrelatie.

Claim afgewezen

NU’91 moet Salden daarom een transitievergoeding betalen van ruim 20.000 euro. Daarbovenop komt een contractuele vergoeding van 77.000 euro, uitbetaling van vakantiedagen (5100 euro), een eindejaarsuitkering (621 euro) en de proceskosten van Salden (2565 euro). Een claim van Salden voor een financiële vergoeding van bijna een half miljoen euro voor gederfde inkomsten werd afgewezen.

Gelijk aan eerder aanbod

NU'91 stelt in een reactie dat de rechter de wettelijke transitievergoeding en de contractuele vergoedingen heeft toegekend. "Dit was echter eerder al aangeboden door NU’91, maar werd meerdere malen door Stella Salden afgewezen omdat ze, meer geld wilde. De claim op 3,5 tot 4 keer haar jaarsalaris is volledig afgewezen door de rechter."

Ontslag terecht

Bovendien blijft de organisatie bij haar standpunt, ondanks dat er juridisch misschien te weinig grond voor was. "Volgens onze advocaat was het ontslag terecht. Echter, de rechter stelde dat de stappen in de ontslagprocedure niet volledig waren doorlopen. Dat klopt, aangezien een volledig, onafhankelijk onderzoek steeds door Stella Salden is tegengehouden. Daardoor konden wij de procedure niet volledig doorlopen. Daarom stelt de rechter dat, ondanks alle bewijslast, het ontslag juridisch gezien nog geen voldragen grond had. Kort samengevat: als we dat onderzoek wél hadden doorlopen, dan hadden we voldoende grond gehad", zo laat een woordvoerder weten.

Persbericht verwijderd

NU’91 heeft het persbericht dat in juni gepubliceerd werd over de aankondiging van het ontslag inmiddels van de website verwijderd. De organisatie hoeft geen rectificatie te plaatsen, zoals Salden wel eiste bij de rechter. Maar daar ging de rechter niet in mee.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!