Artsen starten TikTok-kanaal: 'Desinformatie tegengaan'

Huisarts Stefan van Rooijen neemt een nieuwe video op voor TikTok. © L1 (Tim van der Weerden)
Ze hopen desinformatie op internet tegen te gaan en mensen te bereiken met echte informatie over hun gezondheid. Daarom zijn acht artsen samen een TikTok-kanaal gestart.
"We willen hiermee echt een tegengeluid geven tegen de hoeveelheid desinformatie die online over gezondheid te vinden is", vertelt huisarts Stefan van Rooijen. Hij had jarenlang een praktijk in Maastricht en is een van de kartrekkers van het kanaal.

Gevolgen

Van Rooijen merkt dagelijks in zijn praktijk de gevolgen van de onjuiste informatie die online te vinden is. "Ik vraag dan ook vaak aan mensen welke video's ze hebben gekeken. Ze laten zich verkeerd voorlichten door influencers en komen dan bij mij omdat de oplossingen die zij aandragen niet werken."

Bloedvergifiting

Eén van de meest schrijnende gevallen is een vrouw die weigert om antibiotica te nemen. "Ze had een ontsteking, dus ik heb haar antibiotica geadviseerd. Maar online had ze gezien dat antibiotica slecht voor je zou zijn en daarom deed ze het niet." De ontsteking is vervolgens in haar bloedbaan gaan zitten met als resultaat dat de vrouw in een septische shock raakt. "Ze kreeg een bloedvergiftiging en kwam op de intensive care terecht. Ze heeft het gelukkig overleefd, maar het had zomaar slechter kunnen uitpakken."

Antwoord

Op het TikTok-kanaal geven de artsen antwoord op vragen over bijvoorbeeld een hersenschudding of over blaasontsteking. "Wat kun je doen bij de Ramadan? Mag je vasten als je suikerziekte hebt? Al dat soort vragen."
Volgens Van Rooijen speelt het probleem op veel meer plekken op internet dan alleen op TikTok. "Het is echt een breder sociaal maatschappelijk probleem. Het is niet iets wat alleen dokters kunnen oplossen. We dragen graag ons steentje bij met het TikTok-kanaal, maar ook het ministerie, bedrijven en de influencers zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de eerlijke boodschap te delen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!