Politie wil vast vroegpensioen: 'Mensen houden het niet vol'

Stockfoto © Istock
De vier politievakbonden dreigen met hardere acties als er geen oplossing komt voor een permanente regeling voor vroegpensioen. Zij stellen dat het ongezond, onveilig en ondankbaar is om politiemensen tot hun 67e, en in de toekomst misschien wel ouder, door te laten werken.
Daarom protesteerden woensdag duizenden politiemedewerkers in Den Haag tegen het verdwijnen van de tijdelijke regeling die het mogelijk maakt om vervroegd met pensioen te gaan.

Geconfronteerd met zware incidenten

"Je moet je afvragen of politiemensen op hun 65e nog achter boeven aan kunnen rennen en volledige onregelmatigheid kunnen draaien", verklaart agent Brian Arets van basisteam Kerkrade. Het werk vraagt namelijk veel van de politiemensen, zowel fysiek als mentaal. "We worden geconfronteerd met behoorlijk zware incidenten. Veel mensen met verwarde personen, mensen die zich agressief uiten richting ons, de toename van het aantal geweldsincidenten, de werkdruk: meer doen met minder mensen."

'Ga maar bij de receptie werken'

De Limburgse vakbondsleider Theo Hulsmans vindt ook dat er iets moet veranderen: "Mensen houden het niet vol". Hij werkt al 45 jaar bij de politie en ziet de problemen om zich heen. "Personeel gaat zich ziekmelden en dat brengt heel veel kosten met zich mee. Plus, je krijgt er geen nieuwe collega voor terug. Dan wordt er gezegd: 'dan gaan ze maar bij de receptie werken', maar zoveel vacatures hebben we daar niet voor. En de collega op straat heb je daar ook niet mee terug."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!