Sprookjesbos heropent op 1 juli, zonder ongeluks-attractie

In het Sprookjesbos is een karretje van een attractie afgebroken en gevallen. © Track'88
Een 'hell of a job' noemen medewerkers van het Sprookjesbos Valkenburg de wederopbouw van het oudste sprookjesbos van Nederland. Het park kreeg het flink te verduren. Drie gewonden bij een ongeluk met een attractie, een faillissement, vandalisme en een brand.
Het park zou eigenlijk met Pasen weer opengaan, maar door de tegenslagen is die datum verplaatst: het park gaat nu open op 1 juli.

Nieuwe kansen

Door veel achterstallig onderhoud en de tegenslagen is het een enorme klus om het park weer terug te brengen naar een plek waar gezinnen een leuke dag hebben. Parkmanager Raymond Vaessens en collega Dorien Koks zien vooral veel kansen voor het nieuwe park. Koks vraagt zich soms wel af waar ze aan begonnen zijn: "Maar dat wil niet zeggen dat je opgeeft."

Trekpleister

Sprookjesbos Valkenburg werd in 1950 opgezet door Bruno Bruck die een sprookjespark wilde voor zijn dochter. Het park groeide uit tot een grote trekpleister in Valkenburg. De afgelopen jaren wisselde het park vaak van eigenaar en uiteindelijk lukte het de voormalige exploitant niet meer om winst te maken. Toch was het sprookjesboek niet definitief gesloten. Volgens de curator stonden kopers in de rij, een Rotterdamse ondernemer kocht uiteindelijk het park. Medewerkers die in het verleden bij het sprookjesbos werkten, kwamen terug en bouwen nu aan een doorstart.

Valkenier

Attracties die de vorige exploitant heeft aangekocht worden weer verwijderd. Het gaat om de paardenbaan die overgenomen was van de Valkenier en de Ballonnencarroussel Calidius. Deze laatste attractie kwam twee jaar geleden in het nieuws doordat een karretje zes meter naar beneden viel. Hierbij raakten drie bezoekers gewond.
"Dat ongeluk was vreselijk, ook omdat niet direct duidelijk was of mensen blijvend letsel eraan overhielden, uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar zolang de attractie daar staat blijft het onderwerp van gesprek en wat ons betreft gaat hij weg", bevestigt Koks.
De attractie waar het ongeluk gebeurde © L1
Het onderzoek naar het ongeluk in het park is nog niet afgerond, dat is ook de reden dat de attractie niet is afgebroken. Op de plek van de attracties komen mogelijk parkeerplaatsen voor bezoekers.

Verduurzamen

Parkbeheerder Raymond Vaessens heeft een grote voorliefde voor het park. In zijn jeugd was hij veel in het park te vinden en werkte er jaren. Nu is hij weer terug. Hij ziet vooral grote kansen. Het is een prachtige plek met veel mogelijkheden. Zo wordt er een samenwerking gezocht met de rodelbaan en wil het park verduurzamen.
Op te verwachten bezoekersaantallen wil het park niet vooruitlopen. "Laten we rustig beginnen en de jonge gezinnen weer een leuke dag bezorgen. We hopen dat mensen het park weer omarmen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!