Cacao duurder dan ooit: meer geld voor minder chocolade

Een chocolade paashaas © iStock
De cacaoprijs is hoger dan ooit. Door de tegenvallende oogsten in West-Afrika en daarmee de schaarste van cacao, betalen chocolatiers wel vier keer meer aan inkoopsprijs dan voorheen. En dat in aanloop naar Pasen, de periode waarin chocolade eitjes, haasjes en kuikentjes niet aan te slepen zijn.
Ook Limburgse chocolatiers moeten daardoor maatregelen nemen. Zo worden de lekkernijen duurder, of krijgt de klant minder chocolade voor hetzelfde geld: krimpflatie dus.

Klanten bestellen minder

Dat merkt ook Vincent Scheepers van Geruba Chocolade in Schinnen. "Het kost ons veel meer geld en wij kunnen niet anders dan dat doorberekenen aan de klant. Eerst betaalde ik 3,50 euro aan inkoopsprijs en nu is dat 11 euro, dus we moeten de verkoopsprijs wel verhogen. Tot nu bestellen de klanten daardoor minder", zegt Scheepers tegen ZO-NWS.

10 gram lichter

Scheepers is niet de enige die merkt dat de cacaoprijs duurder is geworden, dat geldt ook voor IJsco Fantastico in Venlo. "Het grote probleem is dat we net voor Pasen zitten en de prijzen al hadden bepaald. Maar onze inkoopprijs is inderdaad wel een stuk hoger", verklaart eigenaar Emiel Zeevenhoven. "We hebben wel een beetje doorberekend naar de klanten, maar daar merken ze weinig van: dat is nog geen 25 procent van de totale verhoging voor ons. Daarnaast gebruiken we iets minder chocolade in de vormen. Dan kun je dezelfde prijs rekenen, alleen is de paashaas dan 10 gram lichter."

Accepteren

Janine Wassenberg van Sjtuf Sjoeklaat in Roermond laat weten dat ze het al een beetje ingecalculeerd had. "We hadden het geluk dat onze leverancier zich goed heeft ingedekt, maar het is inderdaad duurder geworden. Niet alleen de chocolade zelf, ook de verpakkingen gingen omhoog in de kosten en dat hadden we in december al doorberekend. Eigenlijk is alles duurder. Maar chocolade is een luxeproduct en als mensen dat willen, kopen ze het toch wel. Alleen gaan klanten dan misschien eerder voor een doosje met 12 bonbons in plaats van 16. Dat moet je accepteren, daar doe je niks aan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!