Redding Mutsaersstichting kost overheden 11,4 miljoen

Harm Wijgergangs (voorzitter Raad van Bestuur Mutsaersstichting) en wethouder Frans Schatorjé (regio Noord- en Midden-Limburg). © L1 (Barbara Nieuwkoop)
Zorgorganisatie de Mutsaersstichting uit Venlo heeft een financiële injectie van 11,4 miljoen nodig, om een faillissement te voorkomen. De stichting stoot de activiteiten buiten Limburg af en richt zich nog enkel op jeugdigen. Er loopt nog een onderzoek naar mogelijke zelfverrijking.
Dat melden bestuursvoorzitter Harm Wijgergangs van de Mutsaersstichting en de Venlose wethouder Frans Schatorjé woensdagmiddag. Alle 64 gemeenten waar de Mutsearsstichting zorg levert, krijgen een verzoek een deel te financieren. Het is nog niet bekend wat de verdeelsleutel wordt. Ook het Rijk is gevraagd drie miljoen bij te dragen.

Vertrek Raad van Toezicht

Voorwaarde van de gemeenten om mee te betalen, is het vertrek van de voltallige Raad van Toezicht. De nog drie zittende leden zijn gevraagd per 1 juni op te stappen en alle betrokkenheid met Mutssaers te stoppen. Richard Schoones is naast lid van de raad van toezicht van Mutssaers tevens commissaris van Maks. Maks is een van de BV's die worden afgestoten door Mutsaers.

Herstelplan

In november maakte Wijgergangs bekend dat de financiële problemen groot waren bij de Mutsaersstichting. Na ongeveer vijf maanden onderzoek ligt er nu een herstelplan met een reeks aan maatregelen waarmee de organisatie binnen twee jaar financieel gezond hoopt te worden. Maatregelen bestaan uit het afstoten van vier verlieslatende Brabantse bv's van de organisatie, een centraler georganiseerde administratie en registratie waarmee Mutsaers afscheid neemt van zelfregulerende teams.

Personeel

Ook is men voornemens vastgoed te verkopen en wil de organisatie besparen door minder inhuur. Eerder maakte de inspectie bekend dat de zorg niet door andere partijen overgenomen kan worden. Wijgergangs wil door flink af te slanken deze specialistische jeugdzorg blijven leveren. De bezuinigingsoperatie heeft geen gevolgen voor het personeel, er vallen geen ontslagen.

Meer regie

Vanwege de provinciebrede problemen in de jeugdzorg ligt er een verzoek bij de Jeugdautoriteit om Mutsaers op te schalen naar trede 4 van het draaiboek 'Continuïteit jeugdhulp'. Dat betekent dat er een continuïteitsplan moet komen vanwege de ernst van de problematiek. Gemeenten krijgen dan meer regie over de reorganisatie. Volgens Wijgergangs is dat noodzakelijk.

Taskforce

In het zuiden van de provincie staat ook jeugdzorgorganisatie Xonar onder toezicht van de Jeugdautoriteit. De provinciale crisis in de jeugdzorg leidde tot een bestuurlijke gang naar het ministerie van VWS. Op 20 maart trokken wethouders Schatorjé (Venlo), Smitsmans (Roermond), Tillie (Sittard-Geleen) en Mackus (Maastricht) samen met de Jeugdautoriteit, de Inspectie Gezondheid & Jeugd en de VNG naar het ministerie. "Het Rijk gaat meedoen in een taskforce waarin de lange-termijnontwikkeling van het Limburgse jeugdzorglandschap ter hand wordt genomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!