Kamerdebat VDL Nedcar: 'Op zoek naar duurzame oplossing'

Sinds februari wordt niet meer geproduceerd bij Nedcar © L1 (Sjors Abeling)
Er komt toch een debat in de Tweede Kamer over de gang van zaken bij VDL Nedcar. De SP heeft het debat aangevraagd en een meerderheid van de Kamer ging ermee akkoord.
"Ik ben hartstikke blij", reageert Kenan Baydar, vicevoorzitter van de Ondernemingsraad van VDL Nedcar woensdagochtend bij de L1 Nieuwsshow. "Nu kunnen we de discussie gaan voeren over hoe we de weggevallen arbeidsplaatsen gaan oppakken hier in het zuiden van het land.”

Banen op peil houden

In februari rolde de laatste Mini van de band bij de fabriek in Born. Daarom zijn er bij een massaontslag in totaal al zo'n 3500 mensen ontslagen, wat een aanslag op de werkgelegenheid is in de regio. "In 2018 waren bij Nedcar iets meer dan 7000 werknemers. Dat is nu zo goed als afgebouwd naar eigenlijk nihil. Ik hoop dat er een discussie ontstaat over hoe we ervoor kunnen zorgen dat er een impuls komt in onze regio om ervoor te zorgen dat we die banen op peil houden."

Militaire voertuigen

Er wordt gezocht naar oplossingen. Eerder dit jaar werd al gespeculeerd of de fabriek in Born, nu het gedaan is met de Mini's, militaire voertuigen moet gaan produceren. Zo zei Europarlementariër Jeroen Lenaers in AvondGasten Europa dat met de productie van militaire voertuigen bij VDL Nedcar Nederland zou kunnen toewerken naar de verplichte NAVO-norm van 2 procent aan defensie-uitgaven.

Automerk binden aan fabriek

Baydar heeft eerder een andere oplossing voor ogen. "Ik weet niet hoe reëel het is als defensie nieuw leven in de fabriek blaast. Ik zou eerder kijken of een ander automerk aan de fabriek gebonden kan worden. Ik zie merken opkomen in Azië, dus ik zou zeggen: stap ik het vliegtuig, ga richting China, spreek daar met automerken en zorg dat we hier de productie van die auto's kunnen draaien. In Italië, Hongarije en Engeland doen ze dat ook; die weten bedrijven aan automerken te binden."
Volgens Bayday is zo'n oplossing duurzamer. "Ik weet niet of defensie zoveel kan neerleggen dat hier vijf- tot zesduizend banen in stand gehouden kunnen worden. Zorg in ieder geval dat we hier weer aan de slag kunnen."
Het is nog onduidelijk wanneer het debat exact plaatsvindt, maar dat er een komt, is wel zeker.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!