In deze gemeente blijven jong en oud het langst wonen

De Maas bij Beesel © Istock
In Beesel blijven inwoners gemiddeld het langst wonen. Met een woonduur van ruim 13 jaar staat deze gemeente als een van de hoogste genoteerd van heel Nederland.
1 op de 4 ouderen woont er zelfs al langer dan 50 jaar. Daarnaast wonen ook mensen in Stein als een van de langste op hetzelfde adres. Alleen in Edam-Volendam wonen inwoners langer in hun huidige huis (bijna 14 jaar). Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Woonbase.

Woonduur langer landelijk gebied

Uit de cijfers blijkt dat in landelijke gebieden de woonduur, de tijd die mensen op hun huidige adres wonen, over het algemeen langer is. Dat is bijvoorbeeld ook te zien in Maastricht, juist een stedelijk gebied en studentenstad, waar de woonduur het kortst is van de hele provincie (net geen zes jaar). Dat komt mede doordat de woonduur sterk afhankelijk is van de leeftijd van inwoners, verklaart het CBS. Daarnaast heeft de aantrekkingskracht van de gemeente, de aanwezigheid van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid of nieuwbouwprojecten invloed op hoelang mensen ergens blijven wonen.

Ouderen meer dan 50 jaar in zelfde huis

Als er alleen gekeken wordt naar de leeftijdscategorie tachtigplus, steekt Limburg er ook bovenuit. Begin 2023 woonde namelijk 1 op de 8 tachtigplussers al 50 jaar of langer op hetzelfde adres. Vooral in onze provincie, Twente en Noord-Brabant blijven ouderen vaak lang in hun huis wonen. In Horst aan de Maas woont zelfs ruim 1 op de 4 ouderen al meer dan 50 jaar in hetzelfde huis, net zoals wederom in Beesel. In Landgraaf en Valkenburg aan de Geul gebeurt juist het tegenovergestelde: daar woont precies 0 procent van de mensen langer dan een halve eeuw onder hetzelfde dak

1 op 2 kinderen nog nooit verhuisd

Bij kinderen onder de 18 jaar is het om het even. Zo is 1 op de 2 kinderen onder de 18 jaar is nog nooit verhuisd. In een aantal Limburgse gemeenten ligt dat percentage wat hoger. In Beesel en Gulpen-Wittem wonen bijvoorbeeld ruim 57 procent van de kinderen onder de 18 jaar al hun hele leven op dezelfde plek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!