Onderzoek naar Gino-verdachte Donny M. bijna klaar

Gino van der Straeten © L1 (Maurice de Heus)
Het onderzoek naar de moord op de 9-jarige Gino is zo goed als afgerond. Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend op een pro formazitting, woensdagmorgen in Maastricht.
Het was alweer de achtste niet-inhoudelijke zitting in de zaak. Pas als het onderzoek helemaal is afgerond volgt de inhoudelijke behandeling. Die is gepland vanaf 14 oktober. Voor de rechtszaak zijn vier dagen uitgetrokken.
Donny was woensdag zelf niet in de rechtbank aanwezig. De familie van Gino was er wel.

Aanvullende vragen

Justitie en verdediging hebben wel nog aanvullende vragen gesteld aanhet Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De antwoorden worden binnen drie maanden verwacht. Mogelijk komt er nog een schouw in de woning van Donny in Geleen. "Die mogelijkheid is er," zei Justitie. De rechtbank liet in het midden of dat ook gebeurt In dat geval zouden de rechters zelf samen met de verdachte gaan kijken wat er zich in het appartement van Donny heeft afgespeeld.

Buiten spelen

Gino van der Straeten verdween op 1 juni 2022 in Kerkrade toen hij buiten aan het spelen was. In de dagen erna waren er zoekacties in de hele omgeving. Honderden mensen zochten mee en de politie zette tientallen agenten in. Op 4 juni werd Donny M. in zijn woning in Geleen opgepakt. Hij wees de politie aan waar het lichaam van Gino lag. De politie vond het slachtoffertje, verpakt in vuilniszakken, op een steenworp afstand van de woning van Donny.

Verdachte

Donny bekende heeft in een eerder stadium Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en vermoord. Maar wat er precies is gebeurd, blijft onduidelijk. Niet alleen omdat Donny wisselende verklaringen heeft afgelegd, maar ook omdat de aangetroffen sporen niet allemaal overeenkomen met wat Donny heeft verklaard. Zo zijn er geen sporen van Gino op een kussen gevonden, terwijl Donny wel heeft verklaard dat hij Gino met een kussen heeft gesmoord.
Het huis van moordverdachte Donny M. © L1

Psychische gesteldheid

Deskundigen hebben de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Ze adviseren een tbs-traject. De volgende zitting is op 3 juni.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!