Flink meer meldingen van agressie bij ziekenhuis Maastricht

Het academisch ziekenhuis MUMC+ in Maastricht. © L1
We horen het steeds vaker: agressie en geweld tegen hulpverleners, zoals ambulancemedewerkers en ziekenhuispersoneel. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die vinden dat ze niet snel genoeg geholpen worden, of onder invloed zijn van alcohol of drugs.
In het academisch ziekenhuis in Maastricht werden er vorig jaar 196 meldingen gemaakt van agressie en geweld. In 2022 waren dat er en stuk minder: 36.

Meldingsbereidheid

Volgens Dave van der Heijden, hoofd security in het MUMC+ in Maastricht, is die stijging tweeledig te verklaren. "Samen met de Arbo en de beveiliging zijn we het ziekenhuis ingegaan om op de afdelingen informatie op te halen. Daarbij werd duidelijk dat er heel weinig gemeld werd. Dus dat was stap één, de meldingsbereidheid om hoog zien te krijgen. Maar we zien ook dat we te maken hebben met een toename van agressie."

Slaan, schoppen of bijten

Volgens Van der Heijden hebben ze in het ziekenhuis wekelijks meermaals te maken met agressie en geweld. "In 90 procent van de gevallen gaat het om verbale agressie die geuit wordt. Dan kunt u denken aan schelden, intimideren, maar ook bedreigen. Daarnaast hebben we te maken met 10 procent vormen van fysiek geweld, in de vorm van slaan, schoppen of bijten."

Veiliger maken

Landelijk stopt één op de vier zorgmedewerkers vanwege agressie of geweld. Volgens Van der Heijden is dat ook in Maastricht het geval. Het ziekenhuis probeert dan ook iets te doen om het veiliger te maken voor het personeel. Zo worden er e-learning programma's opgezet. "Met name voor afdelingen waar direct patiëntencontact is hebben we maatwerktrainingen om de medewerkers de juiste handvaten mee te geven over hoe om te gaan met agressie en geweld", vertelt het hoofd security van MUMC+.

Aantekening in dossier

Verder krijgen patiënten die zich misdragen hebben of die grensoverschreidend gedrag vertonen een aantekening in hun elektronisch patiëntendossier. "Dus als men weer in ons in huis komt dan krijgen we vanuit beveiliging een mail. Wij gaan zorgen dat we op de afdeling zijn. En zorgen dat als het bezoek komt dat wij afspraken maken met de afdeling hoe we kunnen ondersteunen vanuit de beveiligingsorganisatie zodat onze medewerkers veilig hun werk kunnen doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!