Huisartsen met pensioen: 10.000 patiënten in onzekerheid

Het tekort aan huisartsen wordt steeds nijpender © Istock
Voor de Venlose huisartsenpraktijk Medisch Centrum Groenveld is de toekomst ongewis. Drie van de zeven huisartsen gaan na dit jaar met pensioen, de overige vier willen vanaf 2025 geen praktijkhouder meer zijn.
De 10.000 patiënten van de praktijk zijn per brief op de hoogte gesteld van de situatie. De praktijk laat daarin weten naarstig op zoek te zijn naar een oplossing voor de lange termijn. Overstappen naar een andere praktijk wordt bovendien afgeraden, omdat deze allemaal al vol zitten.

Hulp

Om voor alle patiënten ook na 1 januari 2025 huisartsenzorg te garanderen, is de hulp ingeroepen van overkoepelende organisatie Cohesie en zorgverzekeraar VGZ. Cohesie is een samenwerkingsverband tussen alle 113 huisartsen in Noord-Limburg.

Geen sluiting

Cohesie benadrukt dat de praktijk niet gaat sluiten. "Patiënten komen niet op straat te staan. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken", verzekert een woordvoerder. Al begrijpt Cohesie wel dat patiënten onrust kunnen ervaren door het nieuws. Het voornemen om alle zorg te continueren, staat ook in de patiëntenbrief die dinsdag is verstuurd. Samen met de huidige zeven praktijkhouders en een aantal waarnemers worden momenteel gesprekken gevoerd over de manier waarop dat kan.

Geen opvolging

"We zijn al langere tijd in gesprek", zegt een woordvoerder van Cohesie. "Voor de drie artsen die met pensioen gaan is nog geen opvolging in zicht en die vier overgebleven praktijkhouders hebben aangegeven dit niet te willen blijven. Al wil dat niet zeggen dat zij helemaal geen rol meer willen hebben in de praktijk. We gaan bekijken in welke vorm wij verder kunnen."

Reuver

Cohesie noemt de situatie in Reuver als voorbeeld. Ook daar waren aanvankelijk geen opvolgers in beeld voor de huisartsenpraktijk. Door bemiddeling en hulp van Cohesie werden daar uiteindelijk twee enthousiaste nieuwe praktijkhouders gevonden, die de praktijk hebben voortgezet.
De hoop is dat ergens halverwege het jaar een oplossing gepresenteerd kan worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!