Brandend afval ENCI gevaarlijk en illegaal opgeslagen

Het broeiend materiaal bestond uit gevaarlijke stoffen en bleek illegaal opgeslagen. © Track'88
Het afval dat vrijdag in een bedrijfshal van de voormalige ENCI-groeve in Maastricht heeft gebroeid, bestond uit gevaarlijke stoffen. De afvalstoffen waren illegaal opgeslagen in de loods aan de Lage Kanaaldijk.
Dat bevestigt de provincie na vragen van L1.

Illegale opslag

Volgens een woordvoerder van de provincie ging het om autoshredderafval, afkomstig van de sloop van auto's. Het materiaal bestaat zowel uit grove als fijne stukken. De gemeente Maastricht en de provincie waren op de hoogte van de illegale opslag van het afval. Volgens een woordvoerder liepen er alverschillende handhavingstrajecten en juridische procedures "die toezien op verwijdering van de afvalstoffen van het terrein."

RIVM metingen

De brand ontstond in de nacht van donderdag op vrijdag. De brandweer rukte uit met groot materieel en was vrijdag nog de hele dag bezig om de afvalberg uit elkaar te halen en te blussen met schuim. Er werden door het RIVM metingen verricht waaruit bleek dat de concentratie gevaarlijke stoffen in de lucht, onder meer afkomstig van zware metalen, minimaal was. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg was er geen gevaar voor de omgeving. Vanwege de werkzaamheden konden omwonenden vrijdag wel last hebben van een vervelende geur.

Toezicht

Hoe het afval is gaan broeien, is nog onbekend. Rondom het terrein vindt er nog steeds toezicht plaats. Ook wordt er gekeken hoe de afvalstoffen van het terrein van de voormalig ENCI-groeve verwijderd gaan worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!