Waarom moet zwaargehandicapte Rachel uit Heerlen verhuizen ?

Jos en Gerda verzorgen hun dochter Rachel al 29 jaar in hun woning in Versiliënbosch © L1 (Maurice de Heus)
Al 29 jaar zorgen vader Jos en moeder Gerda voor hun zwaargehandicapte dochter Rachel. Maar binnenkort moeten ze uit hun woning in het Heerlense Versiliënbosch, omdat de wijk gerenoveerd wordt.
Vader Jos vreest dat hun nieuwe woning nooit de faciliteiten zal krijgen die de familie in drie decennia heeft opgebouwd in de Heerlense Nachtegaalstraat. "Dat is onze grootste zorg, daar zijn we echt bang voor", aldus Jos Twirkel. "Volgens de regels van de WMO worden voorzieningen slechts een keer verstrekt. Wat krijgen we dan in de toekomst?"

Renovatie

Woningcorporatie Woonpunt besloot na onderzoek van vochtklachten dat renovatie van de mijnwerkerswoningen geen zin meer had. Het bracht de woonstichting tot het besluit om 293 huizen te slopen en nieuwe woningen terug te bouwen. "Het is een historische wijk met een hele sterke sociale cohesie", aldus Woonpunt-bestuurder Wim Hazeu. "Maar de woningen zijn meer dan 100 jaar oud. Een oplossing is alleen maar mogelijk als we de woningen vervangen. We willen de identiteit van de wijk recht doen."

Sceptisch

In de 29 jaar dat Jos Twirkel voor zijn dochter zorgt, is zijn vertrouwen in de overheid niet toegenomen. "Ik kan er een boek over schrijven", aldus Jos. "Ik geef je een eenvoudig voorbeeld. We worden aangesproken op het feit dat we meer dan drie luiers per dag gebruiken. Als ik me afvraag hoe ze bij die vraag komen, is het antwoord: 'In een instelling wordt alleen 's ochtends, 's middags en 's avonds een luier gebruikt. Waarom gebruiken jullie er zes?". Heel simpel, wij willen onze dochter goed verzorgen. Zij heeft hier nog nooit rode billen gehad. Wat doen we verkeerd?".
Het wantrouwen van Jos en Gerda vertaalt zich ook in een aanhoudend protest tegen de sloop. Hun woning hangt vol posters. "Onze woning is prima, net zoals meerdere huizen hier in de buurt", aldus Jos.

Toezegging

Hazeu belooft dat de familie er niet op achteruitgaat in faciliteiten. "Dit zijn terechte wensen, natuurlijk gaan we maatwerk leveren. De bewoners kunnen niet de dupe worden van het feit dat wij kiezen voor het vervangen van de woningen. We zullen dus ook voor deze mensen terug realiseren wat nodig is om prettig te kunnen wonen. Ja, dat is een toezegging."

Akkoord

De woonstichting heeft ondertussen een akkoord met 90 bewoners in de wijk. "We hebben pas met de helft van de mensen gesproken, de overige bewoners benaderen we later dit jaar", zegt Hazeu. "In principe kunnen mensen die dat willen terug naar de wijk. Een derde van de mensen heeft aangegeven dat ze terug willen komen in Versiliënbosch. Dus het wordt wel een optie om op een andere plek in de wijk terug te komen. En met mensen die nog steeds protesteren, komen we graag in gesprek."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!