Terrassen mogen naar buiten: dit zijn de regels

Terrassen in Heerlen © L1
De lente dient zich dan nu toch echt aan en dat betekent dat we weer het terras op kunnen. Het is een mooie, maar drukke tijd voor de horecasector. Voor de terrassen gelden er heel wat regels.
Maar wat zijn de regels eigenlijk? En hoe ontvangen horecaondernemers een zogenaamd terrassenbeleid? L1 bekeek het terrasbeleid van verschillende gemeentes.

Gemeentelijk Stoelenboek

Maastricht is de enige Limburgse gemeente met een Gemeentelijk Stoelenboek. Dat is een stijlboek waarin beschreven wordt of een bepaald terrasmeubilairstuk 'altijd goed', 'beperkt toegestaan volgens schema' of 'eventueel toegestaan na toetsing' is. Ondernemers kunnen dan zelf inschatten of het terrasmeubilair dat ze willen gebruiken, is toegestaan.

Soorten terrassen

Maastricht maakt ook onderscheid tussen 'solitaire terrassen' en 'ensemble terrassen'. Onder deze laatste vallen 'gevel-, plein- of straatterrassen'. Alle overige terrassen worden beschouwd als 'solitaire terrassen'. En voor een deel van deze terrassoorten gelden allemaal andere regels waar horecaondernemers zich aan moeten houden. Elke gemeente heeft zo een eigen terrasbeleid en verdeelt terrassen anders in.
Zo noemt de gemeente Roermond een terras dat ter plekke ingezet kan worden bij bijvoorbeeld evenementen een 'dynamisch terras', deze term kent Maastricht niet. Andersom komt 'gevelterras' en 'pleinterras' wel terug in het beleid van Roermond.

Terrasmeubilair & terrasschermen

Ook terrasmeubilair is niet iets waar horecaondernemers vrije keuze in hebben. In de gemeente Venlo moet men uitsluitend gebruikmaken van 'stoelen, maximaal twéé afvalbakken, plantenbakken en een bestekkastje' voor de inrichting van desbetreffend terras. De gemeente kan in een 'bijzondere situatie' ook een verbod instellen op het plaatsen van terrasschermen en parasols. En hier moet je het mee doen als horecaondernemer. Terrasschermen zijn ook gereguleerd, deze mogen bijvoorbeeld niet hoger dan 1,80 meter zijn. Tenzij er een 'in hoogte verstelbaar terrasscherm' gebruikt wordt, dan mag een hoogte van 2,10 meter bereikt worden. Wél alleen tijdens openingstijden. Bovendien moet boven de 1 meter het terrasscherm transparant zijn.

Overige regels

Wat opvalt in de regels van de verschillende gemeentes is het gebruik van de rotan-stijl. Deze gevlochten terrasstoelen of -banken zijn voor veel terrasgangers dan ook een herkenbaar beeld. Houten- en kunststof meubilair wordt ook vaak getolereerd, maar wel in de mindere mate. Muziek is ook een gevoelig puntje, in vrijwel alle gevallen is versterkte muziek niet toegestaan. Alleen tijdens evenementen gelden vaak uitzonderingen.

Maatwerk

Als een horecaondernemer zo’n uitzondering wil aanvragen op het terrassenbeleid, dan kan dat. In Sittard-Geleen zijn witte meubels of met kunststof beklede stoelen niet toegestaan. Tenzij de Advies Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) aan de horecaondernemer in die gemeente goedkeuring geeft voor een aangevraagde uitzondering. Elke gemeente heeft zo'n soortgelijke commissie; deze kunnen een uitzondering vormen op de regels als ondernemers dit wensen. Alleen wordt dit lang niet altijd geaccepteerd, vooral bij de gemeente Maastricht ervaren ondernemers 'stugheid'.

'Stugheid' bij gemeente Maastricht

“De gemeente heeft wel een goede intentie, maar houdt zich te erg vast aan de regeltjes", zegt regiovoorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zuid-Limburg. Een aanvraag bij de Welstandscommissie voor bijvoorbeeld een andere parasol wordt vaak met een 'nee' beantwoord zonder verdere uitleg.
De gemeente Maastricht zegt te begrijpen dat de regels stug kunnen overkomen. "Maastricht is een echte terrassenstad, maar kent ook een compacte historische binnenstad met veel monumentale en beeldbepalende panden. Als gemeente moeten we kijken naar het algemeen belang en dat kan botsen met het ondernemersbelang. Naar onze mening zijn we goed in overleg met KHN en passen we maatwerk toe daar waar dat kan", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Klik hier voor het uitgebreide weerbericht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!