COC-Limburg: 'Verdrietig dat trans vrouw wordt uitgesloten'

Regenboogvlag © iStock
'Heel erg verdrietig', noemt Jaison Blok, voorzitter van het COC-Limburg het feit dat de Heerlense darter Anca Zijlstra en haar teamgenoot Aileen de Graaf niet langer een ploeg willen vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.
"Alle vrouwen, ook trans vrouwen moeten zich thuis voelen in de vrouwensport."

Geen begrip

Blok heeft geen begrip voor het vertrek van Zijlstra uit het nationale team. "Er zijn geen wetenschappelijke feiten die rechtvaardigen dat er voor- of nadeel is voor een trans vrouw in deze sport. Soms is er maatwerk nodig, maar Noa-Lynn van Leuven voldoet aan alle eisen die de dartbond heeft gesteld."

Toon je solidair

Voor Blok is dit incident een goed voorbeeld waarom zijn organisatie nog altijd nodig is om zich hard te maken voor diversiteit en inclusiviteit binnen sportclubs. "Dit onderwerp zou bij elke sportclub in Limburg op de agenda moeten staan. Toon je solidariteit en je menselijkheid en denk aan de mensen om je heen als je teamsporter wilt zijn", roept Blok op.

Discriminatie

De Limburgse voorzitter van het COC zegt het voorzichtig, maar eigenlijk vindt Blok dit een geval van uitsluiting. "Het is een vorm van discriminatie, alleen omdat iemand transgender is. Het is zo jammer en het zal Noa-Lynn van Leuven ook zeker heel veel pijn doen. Zij moet gewoon zichzelf mogen zijn in de sport die zij wil beoefenen. Het blijft een heel verdrietig verhaal."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!