Dartbond betreurt vertrek Heerlense, maar iedereen is welkom

De Heerlense darter Anca Zijlstra. © ANP
De Nederlandse dartbond (NDB) heeft in een verklaring laten weten te staan voor een dartsport waarin iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen. Daarmee reageert de dartbond op het vertrek van de Heerlense darter Anca Zijlstra en haar teamgenoot Aileen de Graaf.
Het tweetal stapte uit de nationale selectie omdat ze niet langer een ploeg willen vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.

Gezonde en inclusieve sportomgeving

De NDB betreurt het besluit van Zijlstra en De Graaf, maar streeft naar inclusiviteit. "We vinden het belangrijk dat honderd procent van de mensen zich welkom voelt bij de NDB in een sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving. Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is."

Schaamte

De Heerlense Zijlstra schreef dit weekend op haar Facebookpagina: "Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan."

Verschillende meningen

De NDB zegt verder begrip te hebben voor 'verschillende meningen', maar de regels en richtlijnen van NOC-NSF te volgen. De bond bedankt De Graaf en Zijlstra voor 'hun jarenlange inzet voor het Nederlands team'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!