Besmettelijke ziekte kinkhoest rukt ook in Limburg op

Meer dan de helft van de baby's met kinkhoest moet in het ziekenhuis worden opgenomen. © iStock
Het aantal (jonge) mensen met de besmettelijke ziekte kinkhoest neemt ook in Limburg toe.
Dat laten GGD Zuid-Limburg en GGD Noord-Limburg desgevraagd weten aan L1.

'Terug op niveau voor corona'

De instanties geven geen specifiek aantal, maar bevestigen wel dat ze een stijging zien van het aantal meldingen in de provincie. "Voor de COVID-19 pandemie was kinkhoest één van de meest voorkomende meldingsplichtige infectieziekten. De maatregelen die tijdens de COVID-19 pandemie zijn ingezet (social distancing, hygiëne maatregelen, mondkapjes etc.) hebben er waarschijnlijk toe geleid dat we tijdens de pandemie vrijwel geen kinkhoest meldingen kregen. Het lijkt erop dat het aantal kinkhoestmeldingen weer toeneemt naar het oude niveau vóór de pandemie, of zelfs daarboven", aldus een woordvoerder.

Goede hygiëne en hoesten in elleboog

Om elkaar niet te besmetten, is het volgens de GGD'en belangrijk om voor een goede hygiëne te zorgen. Dat betekent in dit geval: niezen en hoesten in je elleboog en regelmatig - en vooral ook niet te kort - je handen met zeep wassen. Mensen die veel hoesten en snotteren worden aangeraden om uit de buurt van baby's en hoogzwangeren te blijven. Vooral baby's kunnen namelijk erg ziek worden, en zelfs overlijden door kinkhoest. In februari en maart overleden in Nederland vier baby's vanwege de ziekte.
Ook geeft een vaccinatie voor een aantal jaar bescherming: "Daarom worden niet alleen baby's, maar ook jonge kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest", aldus de GGD. Hoogzwangeren kunnen zich ook laten prikken: "Zij kunnen hun pasgeborenen op deze manier beschermen via het doorgeven van antistoffen."

Wat is kinkhoest precies?
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt ervoor dat er hoestbuien ontstaan, die maandenlang kunnen blijven aanhouden.

De ziekte begint vaak met een 'gewone' neusverkoudheid. Na één tot twee weken begint het hoesten, vooral 's nachts. Soms moet iemand ook overgeven of/en ontstaat er een longontsteking. Na een paar weken wordt het hoesten (doorgaans) minder.

Oudere (gevaccineerde) kinderen en volwassenen hoesten vaak alleen langere tijd. De ziekte is dus vooral gevaarlijk voor baby's: zij raken uitgeput door het hoesten en drinken dan niet meer. Meer dan de helft van de baby's met kinkhoest moet in het ziekenhuis worden opgenomen.

De GGD maakt zich al langere tijd zorgen over de dalende vaccinatiegraad bij jonge kinderen. Hieronder zie je waarom:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!