Chemelot roept minister op Julianakanaal open te houden

Julianakanaal © L1 (Lex van Moorsel)
Bedrijven op industriepark Chemelot in Sittard-Geleen roepen het kabinet op terug te komen op de geplande sluiting van het Julianakanaal. Dat zou maandenlang dicht moeten voor werkzaamheden.
Chemelot krijgt steun van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en Wessem Port Services. De drie partijen spreken in een gezamenlijk persbericht van een te vermijden miljoenenstrop. Eerder kwam ook al de provincie Limburg met forse kritiek.

Rijden via Berlijn

Door de sluiting wordt omvaren via Antwerpen noodzakelijk als je van Noord- naar Zuid-Limburg wil. Dat zou volgens Chemelot, de LWV en de haven in Wessem tientallen miljoenen euro's omzeschade kunnen betekenen.
Bob Joosten van Wessem Port Services vergelijkt het met het afsluiten van de A2 en mensen dwingen via Berlijn te rijden. Volgens de LWV is de overheid doof voor argumenten. Chemelot-directeur Loek Radix spreekt van 'een donderslag bij heldere hemel'.

Alternatieven

Deze week werd bekend dat het kanaal dicht moet voor het herstellen van de vaargeul. Rijkswaterstaat heeft daar vier tot acht maanden voor nodig. Maar volgens de critici is daarmee gekozen voor de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing, niet voor de beste. Er zijn alternatieven te bedenken, waarbij het kanaal gewoon kan worden gebruikt tijdens de werkzaamheden.
Er staat nog een gepland overleg met demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op de agenda. Op 28 maart kunnen de betrokken partijen hun bezwaren toelichten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!