Boerenzoon uit Schandelo 'thuis bij LTO Nederland'

Ger Koopmans op het terrein van paprikateeltbedrijf Litjens in Schandelo. © L1 (Peter Beeker)
Ger Koopmans (61) uit Schandelo heeft naar eigen zeggen nog nooit zoveel opwinding gevoeld, als toen hij merkte dat het voorzitterschap van LTO Nederland binnen handbereik lag.
"Ik had een hartslag van 200 en slaakte oerkreten. Deze functie ligt heel dicht bij mijn hart", vertelt CDA-politicus en oud-melkveehouder uit Schandelo.

Pittig

Koopmans heeft gesolliciteerd naar de functie omdat het profiel hem op het lijf was geschreven, zegt hij. "Het is een pittige uitdaging die er voor de sector ligt. Ik zal actie voeren als dat nodig is maar ook knuffelen als het kan."

Kikkers

LTO Nederland is de grootste boeren-en tuindersorganisatie van het land, maar dat wil niet zeggen dat iedereen het met elkaar eens is. Om de gelederen gesloten te houden wordt het een hele kunst om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Volgens Koopmans komt zijn verleden in het verenigingsleven hem dan ook goed van pas. "Daar heb ik geleerd om de boel bij elkaar te houden. Het belangrijkste is denk ik dat je met open vizier te werk gaat en benaderbaar bent voor iedereen."

Verzetten

In de zomer van 2023 klapten de onderhandelingen over het Landbouw Akkoord. Namens LTO Nederland zat Koopmans' voorganger Sjaak van der Tak aan tafel. Over de partijen die nu een nieuw kabinet proberen te vormen zoals BBB en PVV is Koopmans in ieder geval hoopvol. "Ik denk dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. De afgelopen jaren is er een politiek van halvering gevoerd als het ging over de landbouwsector. Het enige wat je hoorde was dat alles kleiner en kleiner moest. Als LTO-voorzitter zal ik me altijd verzetten tegen regelgeving die boeren dwingt om hun bedrijf te sluiten."

Onderhandelen

Op de vraag of met Koopmans aan het LTO-roer wel te onderhandelen valt over deze uiterst gevoelige kwestie antwoord hij: "Ik heb mij als melkveehouder in Schandelo destijds ook bezig gehouden met het aanwijzen van gebieden voor de ecologische hoofdstructuur. Dus ja, ik heb ook gevoel voor de natuurkant van het verhaal."

Ger Koopmans

Geboren:
14 augustus 1962 in Velden
Loopbaan:
April 2021: Eigenaar adviesbureau
2014-2021 Gedeputeerde Limburg
2013: Waarnemend burgemeester Stein
2002-2012: Lid Tweede Kamer (CDA)
1999-2003: Lid Provinciale Staten Limburg
1994:1998: Wethouder Arcen en Velden
1990-1999: Lid gemeenteraad Arcen en Velden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!