Jera in Ysselsteyn gaat sluiten

De oude loods van Jera moet wijken voor een nieuw gebouw © L1
Bij jongerencentrum Jera is zaterdagavond het allerlaatste feestje voor de jeugd van Ysselsteyn en omstreken. De soos gaat daarna bijna een jaar dicht voor een ingrijpende verbouwing.
En wie Jera zegt, denkt waarschijnlijk ook gelijk aan Jera On Air. Het grootste punk-, hardcore- en metalcorefestival van de Benelux.

Jeugd Raad

Het festival ontstond begin jaren 90 op een grasveldje naast het gebouw van Jera, midden in Ysselsteyn. Jera zelf, dat officieel een afkorting is van Jeugd Raad, stamt uit 1970. Het gebouw, van oorsprong een oude tuinbouwloods, is nóg ouder en niet meer van deze tijd.

Vrijwilligerswerk

Hoog tijd voor een nieuw gebouw. Koen van Soest, voorzitter van het jongerencentrum, kan zich geen Ysselsteyn zonder Jera voorstellen. "Heel veel vrijwilligerswerk ontstaat hier in de Jera. Mensen kunnen vanaf hun veertiende hier op stap, een leuke feestavond hebben. En die avond wordt georganiseerd door de iets oudere jeugd. Aan de entree, achter de bar en bij de deejays staan mensen van 15-16 jaar. En zo rol je de andere facetten van Jera in. Organiseren, enthousiasmeren, besturen. En gewoon lekker met elkaar heel veel plezier maken. Dat is echt Jera.”

Souvenirs

Zaterdagavond is het laatste feestje in het oude gebouw, met een veiling van oude Jera objecten. Hangtafels, stoelen, attributen en kunst die jaren in Jera heeft gehangen, kan allemaal tijdens de veiling van eigenaar wisselen. Maar ook t-shirts van vrijwilligers worden geveild. De opbrengst gaat naar de nieuwbouw.
Ook het interieur van Jera heeft zijn beste tijd gehad © L1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!