Vrijwilligerstekort: Jong Nederland Venray stopt na 59 jaar

Jong Nederland Venray stopt deze zomer, net voor 60ste verjaardag © Diana Cremers
Jeugd- en jongerenorganisatie Jong Nederland Venray stopt na de zomervakantie met haar activiteiten. De vereniging vindt geen vrijwilligers meer om leiding te geven aan de kinderen.
Venray is de eerste groep van Jong NL Limburg die moet stoppen vanwege een vrijwilligerstekort.

Moeilijke keuze

"We hebben de knoop eindelijk doorgehakt", zegt voorzitter Stan Coppis. "We vonden al enkele jaren amper vrijwilligers en dat werd steeds erger. De meeste vrijwilligers zijn oud-leden, maar we hadden de laatste jaren een slechte doorstroom. Vrijwilligers zoeken buiten de vereniging is sowieso al wat moeilijker. Het is makkelijker als iemand al wat betrokken is bij de vereniging."

Al acht jaar op zoek

De vereniging heeft de afgelopen acht jaar meerdere dingen geprobeerd om nog vrijwilligers te vinden. Ze maakten veel reclame op sociale media en ze benaderden ook proactief oud-leden en ouders.

Pijn in het hart

Diana Cremers zit al 47 jaar bij Jong Nederland Venray. "Ik heb het aantal vrijwilligers elk jaar zien dalen. Dat is lastig om te zien", zegt de leidster. "Het doet erg veel pijn om deze vereniging te zien doodbloeden. Ik heb genoten van mijn jaren bij Jong NL Venray, maar doorgaan was geen optie meer." Diana heeft gelukkig al iets anders gevonden om haar tijd door te brengen. Ze heeft binnenkort een gesprek met het lokale Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid.

De blokhut

De activiteiten van Jong Nederland Venray vonden altijd plaats in 'de blokhut'. En dan wel op woensdag en vrijdag, want op zaterdag werd die blokhut verhuurd. Omdat die hut niet van Jong NL Venray is, kan de locatie wel gewoon gebruikt blijven worden. "We hebben al vernomen dat veel verenigingen van de Witte Hoeve hiernaartoe willen verhuizen. De stichting die de blokhut beheert, wil wel graag dat het gebouw gebruikt blijft worden voor jeugdactiviteiten", zegt Cremers.

Jubileum

Jong NL Venray had in november 2024 haar 60ste verjaardag willen vieren. "Jammer genoeg zullen we dat niet halen. Onze allerlaatste activiteit vindt na de zomervakantie plaats. Dan kunnen de leden, de leiding, en het bestuur het verhaal van Jong NL Venray op een volwaardige manier afsluiten", zegt voorzitter Coppis.

Workshops

Vrijwilligerstekorten zijn al langer een probleem bij alle jeugdverenigingen. Scouting Limburg organiseerde een workshop waarbij bestuursleden wervingstechnieken leren. "Het is erg belangrijk dat je op tijd begint en dat je bij de juiste personen gaat werven", zegt Frank Defesche, HR-manager bij Scouting Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!