Brunssumse huisarts ook in hoger beroep veroordeeld

Praktijk huisarts Van P. Brunssum © L1
Huisarts Sebastiaan van P. uit Brunssum is in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar cel. Het gerechtshof acht bewezen dat de 55-jarige huisarts vier bejaarde patiënten heeft verkracht.
Tegen de huisarts was 8 jaar cel geëist. Hij heeft het misbruik altijd ontkend. Het hof oordeelde verder dat Van P. 14 jaar lang niet als huisarts mag werken. Hij was al geschorst en zijn praktijk in Brunssum is al enige tijd gesloten.

Vanaf 2016

De verkrachtingen zouden tussen 2016 en 2019 hebben plaatsgevonden. Het ging om vier patiënten van de huisarts die allemaal op hoge leeftijd waren. Het misbruik vond plaats in de praktijk van de huisarts.. Een van de slachtoffer overleed nog voordat de rechtszaak plaatsvond.

Geraffineerde wijze

Volgens de rechters ging hij op geraffineerde wijze te werk en deed alsof bepaalde medische onderzoeken noodzakelijk waren. In feite voerde hij seksuele handelingen uit, zoals het met zijn vinger bewegingen maken in de vagina van een van zijn slachtoffers. Daarbij droeg hij geen medische handschoenen, zoals is voorgeschreven.
Juist omdat de verklaringen van de slachtoffers op essentiële punten met elkaar overeenkomen en kenmerkende gelijkenissen vertonen, acht het hof ze betrouwbaar. Van P. werd ook eerder door de rechtbank veroordeeld, al vielen de straffen daar lager uit.

Eerder in opspraak

In 2017 raakte de huisarts ook al eens in opspraak, omdat hij seks had gehad met een patiënte. Omdat hij misbruik van een kwetsbaar persoon zou hebben gemaakt, eiste justitie toen 18 maanden cel. Maar die eis hield bij de rechtbank geen stand, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat de vrouw wilsonbekwaam was. Ondanks de vrijspraak werd de huisarts wel geschorst door het medisch tuchtcollege. Zo mocht hij zes maanden niet als huisarts werken.
Nadat er nieuwe meldingen binnenkwamen, werd de huisarts opnieuw geschorst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!