Een compacter centrum moet winkelstad Sittard redden

Sittard kampt met relatief veel leegstand in het koopcentrum © L1 (Achille Prick)
De winkelleegstand is afgelopen jaar weer licht gestegen. De gemeente Sittard-Geleen is met een leegstand van bijna 23 procent koploper in Limburg, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar het stadsbestuur is optimistisch.
"We hebben net met meerdere gemeenten in de Westelijke Mijnstreek een plan gemaakt voor de aanpak van ons winkelbestand", zegt de Sittardse wethouder van Economie Yvonne Salvino. "En wij zijn ervan overtuigd dat dat gaat werken."

Winkelhart

Kern van dat plan is dat de huidige winkelgebieden allemaal tegen het licht zijn gehouden en opnieuw zijn gewaardeerd. Zo moet het oude centrum van Sittard het winkelhart van de regio worden. "In dit gebied moeten alle panden straks gevuld zijn en kun je lekker een dagje shoppen en genieten van de stad", zegt Ward Vleugels van 3W real estate.

Aanloopstraten

Het vastgoedbedrijf heeft 34 winkelpanden in de Sittardse binnenstad. Maar niet alle panden zullen winkelpand blijven. Sommige straten zijn aangewezen als aanloopstraten, die worden niet meer gezien als winkelstraat. En dus investeert de gemeente daar ook niet meer in met bijvoorbeeld gunstige regelingen voor pandeigenaren of ondernemers die er een winkel willen beginnen.

Duidelijkheid

"Dat is misschien even slikken in die straten, maar we hebben nu wel duidelijkheid", zegt Vleugels. "We hebben in Nederland en dus ook in Sittard veel te veel vierkante meters met winkelbestemming. Dat krijgen we nooit meer rendabel. De consument is nou eenmaal ook veel online gaan kopen."

Goede boterham

Dus worden nu alle kaarten gezet op een beperkter winkelgebied. "Wij denken dat we voor die straten wel voldoende winkeliers vinden en dat ze daar ook een goede boterham kunnen verdienen. Zeker omdat die winkels dan ook in het mooie oude hart van de stad liggen, daar ben je graag en ga je ook sneller even wat eten en drinken."

Missen

Frank America is al ruim 45 jaar slager aan de Steenweg, van oudsher een winkelstraat die het station verbindt met de Markt. Toch behoort de Steenweg volgens de gemeente niet meer tot het kernwinkelgebied. "Het klopt dat we hier van 70 winkels zijn teruggegaan naar 15, maar het blijft een prachtige winkelstraat", zegt America. "Ik vind het heel jammer dat wij hier de extra aandacht die andere straten krijgen, hier nu moeten missen."

Extra kansen

Volgens wethouder Salvino zorgt het nieuwe beleid juist voor extra kansen in de aanloopstraten. "Daar kun je nu makkelijker woningen maken. Of culturele instellingen kunnen er een plek vinden. Minder kans op leegstand dus en dat is altijd goed voor een straat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!