Al jaren geen toezicht op jeugdzorg Mondriaan

Mondriaan in Heerlen © L1
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voerde geen regulier toezicht uit op de gesloten jeugdzorgafdeling Argo/HIC van Mondriaan in Heerlen. Ouders en kinderen voelden zich niet sterk genoeg om een klacht in te dienen. Misstanden bleven daardoor ongezien.
Een woordvoerder van IGJ laat weten dat er tussen 2009 en oktober 2022 geen inspectie heeft plaatsgevonden bij Argo/HIC.

Misstanden

In februari meldden zich meerdere ex-cliënten van de Argo/HIC-afdeling van Mondriaan bij L1 over misstanden tijdens hun verblijf in de periode 2012-2018. Ze zouden zijn vastgebonden, geïsoleerd en uitgescholden. Eén van hen vertelt dat ze zelfs een jaar lang niet naar buiten mocht. GroenLinks Heerlen stelde vragen hierover aan verantwoordelijk wethouder Jeugdzorg Arlette Vrusch.
Vrusch verwijst voor het toezicht op de kwaliteit van de jeugdzorg naar de IGJ. Die instantie bewaakt ook de rechten van cliënten. Volgens Vrusch geeft "het regulier toezicht op Mondriaan geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake is van misstanden".

Misstanden melden

Bij het ontbreken van een externe toezichthouder is er voor ouders en (ex)cliënten de mogelijkheid zelf misstanden te melden bij de organisatie. Gonnie Eijkenboom, moeder van ex-cliënt Sanne Kon die de misstanden meldde, voelde zich niet sterk genoeg om een klacht in te dienen. Ze voelde zich geïntimideerd. "Sanne was volgens Mondriaan vrijwillig opgenomen. Toen ik zei dat ik haar naar huis wilde meenemen, werd er gedreigd met de kinderbescherming. Ze dreigden met het afpakken van mijn dochter."
Eijkenboom is, toen Sanne weer thuis was, teruggegaan naar Mondriaan om excuses te vragen. Daar kreeg ze te horen dat het niet zo was bedoeld.

Verwerking

Melissa, een ex-cliënt die bij L1 aan de bel trok heeft inmiddels contact met de groepsleiding en de psychiater van toen. Eerder liet Mondriaan weten zich niet te herkennen in de verhalen.

Argo/HIC jeugd is een High & Intensive Care (HIC) afdeling voor jeugdigen. Het is een gesloten crisisafdeling voor jeugdigen in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar die door acute psychiatrische problematiek ernstig vastlopen of een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!