Politiechef Jan van Loosbroek officieel geïnstalleerd

De installatie van Jan van Loosbroek in Maastricht © Instagram politie Eenheid Limburg
De 52-jarige Jan van Loosbroek is woensdagmiddag officieel geïnstalleerd als politiechef van de eenheid Limburg.
Dat gebeurde in het stadhuis in Maastricht en werd gedaan door korpschef Janny Knol. Onder andere gouverneur Emile Roemer, regioburgemeester Wim Hillenaar en hoofdofficier van justitie Jeroen van Berkel waren daarbij aanwezig. Ondanks de installatie van woensdag, is Van Loosbroek al sinds 2 januari begonnen met zijn taken in de provincie.

'Gastvrij en gezellig'

De uit Brabant afkomstige politiechef kijkt positief terug op zijn eerste 80 dagen. "Limburg is gezellig, gastvrij en gemoedelijk. En dat kan ik nu, na precies 80 dagen in Limburg, volmondig bevestigen. Ik ben supergoed ontvangen, overal, en door iedereen die ik heb mogen ontmoeten. Dat voelt goed en heel erg welkom!"

Problemen

Volgens Van Loosbroek zijn er in de provincie wel enkele grote problemen op te lossen: "Limburg kampt met serieuze jeugdcriminaliteit en drugsgerelateerde ondermijning. En dat maakt de veiligheidsopgave, waarvoor deze eenheid staat, meer dan uitdagend. Slim werken en vooral slim samenwerken binnen de Limburgse veiligheidsnetwerken, de Nederlandse politie en in grensoverschrijdend verband met onze Duitse en Belgische collega’s zijn vereisten in onze gezamenlijke strijd tegen onrecht en voor veiligheid. Daar staan we voor en gaan we voor!"

Loopbaan

Van Loosbroek is nu 29 jaar werkzaam binnen de politie in verschillende rollen, ook landelijk. Hij startte zijn loopbaan in 1995 bij de divisie mobiliteit van het Korps Landelijke Politie Diensten (nu Landelijke Eenheid). Daarna is hij ook unitmanager, diensthoofd van diverse afdelingen en directeur van de Landelijke Meldkamer Samenwerking geweest. Ook is hij al zes jaar nationaal commandant binnen de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder optreden.

Ingrid Schäfer

Van Loosbroek volgt Ingrid Schäfer op, die eind oktober haar werk als politiechef neerlegde vanwege ziekte. Schäfer werd geroemd om haar manier van besturen, haar oog voor de menselijke maat en dat er een vrouw aan het roer van een mannelijk bolwerk stond. Maar de nieuwe politiechef ziet zijn eigen kwaliteiten ook als kracht. "Ik ken Ingrid erg goed, ik ken haar kwaliteiten. Maar ik ben Jan en ik heb weer andere kwaliteiten. En ik denk dat die ook waardevol kunnen zijn voor Limburg.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!