Meer praten over mentale gezondheid door nieuwe campagne

De campagne 'Limburg Openhartig' loopt in ieder geval drie jaar. © L1 (Pascal Courbois)
De campagne 'Limburg Openhartig' is woensdag afgetrapt bij Grenswerk in Venlo. De campagne heeft als doel om meer openheid over mentale gezondheid te creëren, om zo het taboe te verminderen en te werken aan een inclusief Limburg.
Veertien samenwerkende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg doen mee met de campagne.

Durven uitspreken

Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden het lastig om hun gedachten, gevoelens en emoties uit te spreken. Ze zijn bang dat ze niet begrepen of zelfs veroordeeld worden. Dat wil 'Limburg Openhartig' veranderen. Tijdens de kick-off in Grenswerk kon op een interactieve manier het belang van openheid over mentale gezondheid worden ervaren.

Drie jaar

De campagne gaat in totaal drie jaar lopen en krijgt op verschillende manieren vorm. Reclameposters en de website van 'Limburg Openhartig' zijn de eerste uitingen. Zo kunnen mensen informatie en tips krijgen hoe je dat kunt doen, 'openhartiger zijn'.

Ervaringsdeskundig

Een van de initiatiefnemers van 'Limburg Openhartig' is de 41-jarige Mirte Sonntag. Zij weet als ervaringsdeskundige als geen ander hoe belangrijk mentale begeleiding of een luisterend oor kan zijn.
"Het is bij het koffiezetapparaat toch anders om te praten over je zere knie of je zeurende hoofdpijn, dan over je mentale problemen. En dat zou moeten veranderen. Nadat ikzelf een suïcidepoging heb gedaan door mezelf in brand te steken en dat heb overleefd, merkte ik dat alle aandacht naar het fysieke herstel ging. De plastisch chirurg, de fysiotherapeut, de revalidatiearts, de huidtherapeut: iedereen stond voor me klaar om me fysiek op te lappen. Terwijl er voor mijn mentale herstel niemand beschikbaar was. De specialisten waren juist heel oordelend en zeiden dat ik me schuldig moest voelen."

Gesprek aangaan

Mirte zet zich al jaren in om mensen met mentale problemen te helpen. De 14 gemeenten hebben haar gevraagd de campagne mede vorm te geven. De campagne wil mensen uitdagen om verder te kijken dan je eigen vooroordelen en het gesprek aan te gaan met familie, vrienden, collega’s en bekenden.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!