Kesselse molen wordt na lang wikken en wegen verplaatst

De St. Antoniusmolen in Kessel © L1
Het is een gevoelig onderwerp in de gemeente Peel en Maas, maar de knoop is eindelijk doorgehakt: de St. Antoniusmolen in Kessel wordt verplaatst naar een andere locatie.
Dat is dinsdagavond in de raadsvergadering besloten. De molen kan niet meer in de kern van Kessel draaien, omdat er plannen liggen voor een woonwijk. Daarom krijgt de molen een nieuw plekje buiten het dorp.

'Boze gezichten'

"Er waren toch wel boze gezichten tijdens die raadsvergadering", verklaart Bart Nelissen van Omroep Peel en Maas in de Nieuwsshow op L1 Radio. Zo zijn de omwonenden van de plek waar de molen nu staat niet blij dat er binnenkort een woonwijk voor hun deur staat. En ook op de nieuwe plek is er weerstand: daarnaast ligt een aardappelverwerkingsbedrijf. "Vanwege de komst van de molen zou het kunnen dat dat bedrijf niet kan uitbreiden, maar de wethouder heeft dinsdag wel toegezegd dat die uitbreidingsmogelijkheden door kunnen gaan. Al moet de raad daar uiteindelijk ook weer iets van vinden", aldus Nelissen.

Monumentale status in geding

Verder moet er flink in de buidel getast worden om de molen af te breken en opnieuw op te bouwen: het gaat om een bedrag van ruim 8 ton. "En daar is nog niet eens bij meegerekend dat de molen op een natuurlijke verhoging moet komen te staan, dus dat moet er ook nog allemaal bij komen. Het is nog niet zo gebeurd." Met het afbreken van de molen is er ook nog een mogelijkheid dat de monumentale status in het geding komt. "De Rijksdienst heeft daar nog geen toezegging voor gedaan. En dat is dus nog even afwachten of die status behouden blijft."

Molenaars blij

Maar het besluit is niet bij iedereen in het verkeerde keelgat geschoten; de molenaars zijn blij met de uitkomst. "Zij gaven namelijk aan te willen stoppen met hun werkzaamheden als de molen niet zou worden verplaatst. De molen gaat met dit besluit twee keer in de week draaien. Hopelijk keert de rust terug in het dorp."
Het is niet de eerste keer dat er een molen wordt verplaatst in onze provincie. Dat gebeurde een aantal jaar geleden ook al in Beesel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!