Paaldansen in Heerlen: bloed, zweet en brandwonden

De paaldansstudio van Lotte © L1 (Timo Schmid)
Blauwe plekken, brandwonden en een hele hoop spierpijn: paaldansen is niet voor iedereen weggelegd. Maar toch is het de passie van de 32-jarige Lotte Liem uit Heerlen. Afgelopen oktober opende ze haar paaldansschool en dat blijkt een schot in de roos.
Ze heeft in een korte vijf maanden tijd al 70 leden. "Ik ben de hele tijd bezig om de roosters up-to-date te houden en om nieuwe lessen in te plannen", vertelt Lotte aan L1. Zelf is ze overigens pas op haar 30e begonnen met paaldansen. In twee jaar tijd is het haar grote passie geworden. En met de opening van haar eigen school komt een grote droom uit.

Vijf palen

Op het Heerlense bedrijventerrein C-mill staan in de studio van Lotte, Limitless Pole Sport, vijf palen van maar liefst zes meter hoog. Volgens Liem zijn paaldansstudio's in Nederland met zulke hoge palen op één hand te tellen. Het plafond was aan het begin maar drie meter hoog, nog niet hoog genoeg voor de paaldansprofessional. "Ik heb het plafond tijdens de verbouwing doorgebroken, en toen kreeg ik drie meter erbij. Aangezien de palen ook tot zes meter gemaakt konden worden, heb ik daarvoor gekozen."

Nieuwe uitdaging

Ze besloot haar paaldansstudio te beginnen omdat ze zelf wel toe was aan een nieuwe uitdaging. "Ik vond namelijk geen sportschool in de buurt die mij de hoogte in kon krijgen, zoals je hier ziet. Ik was toen ook al op zoek naar hogere palen, en naar 'spinning palen', deze palen kunnen ook op zichzelf draaien. En toen ik dat niet vond, ging ik proberen om het zelf te doen", vertelt de eigenaresse openhartig.

Succes

En met succes, blijkt nu vijf maanden later. De leden stromen letterlijk binnen en de lessen zitten propvol. "Ik heb een vliegende start. Ik weet niet waar ik de lessen vandaan moet toveren op dit moment. We hebben wachtlijsten en vooral de beginnerslessen zitten prop- en propvol." De uit Hoorn afkomstige wringt zichzelf in allerlei bochten om voor iedereen een les in te plannen.
Het leren van paaldansen aan alle nieuwe leden is nog niet eens de enige baan van Lotte: daarnaast werkt ze voor scholenkoepel Innovo. Daar is ze verantwoordelijk voor het reparatieonderhoud bij scholen. "Ballen die door ruiten vliegen, zandbakzand vervangen en verwarmingen repareren", vertelt ze daarover.

Vooroordelen

Ondanks de populariteit kleven er wel nog een paar vooroordelen aan het paaldansen. Zo gebeurt het regelmatig dat mensen denken dat Lotte - ten onrechte - een stripper is. "En veel mensen denken dat het makkelijk is, dat zijn wel de twee meest genoemde vooroordelen. Ik ben geen stripper en ga zelf meer het acrobatische kantje op. Deze sport komt wel van het paaldansen en de striptease vandaan. Dus voor mij alle lof richting die kant. Maar ik geef les in een ander type sport, maar toevallig met hetzelfde attribuut."
Tegenwoordig wordt paaldansen volgens Lotte ook meer gezien als een 'reguliere sport', in plaats van iets dat met striptease te maken heeft. "Voornamelijk dames, maar ook wel mannen, gaan inzien dat het iets is voor je hele lichaam om met je ziel en zaligheid aan te werken, met wat voor achtergrond je ook komt. Ik denk dat mede daarom steeds bereikbaarder wordt."

Mannen

Er zijn nog geen mannen lid, maar met de nadruk op 'nog'. "Ik heb eentje die begint over twee weken, en ik heb dit weekend een workshop waar een man aan deelneemt." Volgens de eigenaresse is de drempel voor mannen iets hoger dan voor vrouwen. "Omdat mannen snel denken dat je echt alleen maar sexy moet zijn, maar het is echt een krachtsport. En ik vind het wel heel erg stoer als juist mannen durven deel te nemen. En voor mij als instructeur is het ook interessant om op die manier met een ander type lichaam om te gaan. Dus wat mij betreft: hoe meer mannen, hoe meer vreugde."

Leuk versus moeilijk

Volgens Lotte kun je nooit uitgeleerd zijn met paaldansen: dat maakt het dan ook zo leuk. "Hoe lenig en hoe sterk je ook bent, je kunt altijd de lat hoger blijven leggen. Dat kan bijvoorbeeld door hoger te klimmen, een salto toe te voegen, lager te vallen of door moeilijkere trucjes te doen. Het moeilijkste daarentegen is dat het lang duurt voordat je er goed in wordt."
En het is ook niet voor mensen die een lage pijngrens hebben: zo kan het behoorlijk pijn doen en is er veel doorzettingsvermogen voor nodig. De eerste keer gelijk slagen voor een truc? Dat is volgens de Heerlense vrijwel onmogelijk. "Je moet ook leren omgaan met mislukkingen en teleurstelling van jezelf, maar juist die geluksmomentjes die je dan krijgt, dat zorgt ervoor dat mensen terug blijven komen. En dat wat ze vorige week nog niet konden, dat kunnen ze nu ineens wel. En je ziet iedereen, letterlijk en figuurlijk, groeien in deze sport. En dat maakt het ook wel verslavend."

Blauwe plekken

Iemand die eenmaal begint aan paaldansen, moet accepteren dat het lichaam er niet meer 'normaal' gaat uitzien. Blauwe plekken zullen onvermijdelijk zijn. Al komen die steeds minder, als de huid er meer gewend aan raakt. "Dat went, op een bepaald moment. Ik heb er altijd wel een paar ergens verstopt, en aan de binnenkant van mijn huid voelt het alsof het helemaal pimpelpaars is, maar je huid went eraan."
Toen Lotte net begon, durfde haar partner zelfs niet meer met haar over straat te lopen, uit angst voor reacties. "Op het begin was ik helemaal bont en blauw en zag eruit alsof ik thuis een probleem had, zeg maar. Maar inmiddels kan ik wel aan mijn oksels en knieholte hangen zonder dat het gelijk blauw wordt. Beginnende dames hebben het in ieder geval wel moeilijk."

Toekomst

Hoewel het ledenaantal enorm is gestegen, zoekt Lotte nog niet naar een nieuwe of een tweede paaldansstudio. "Ik hoop dat de toekomst gaat brengen dat er hier, of misschien wel op meer plekken, allerlei verschillende soorten en maten komen meedoen en dat ik een plek kan creëren waar mensen zich niet schamen voor zichzelf. Dus als je dik, dun, kort, lang, man, vrouw of iets daar tussenin bent, als je wilt bewegen, dan kan dat hier veilig. En dat is ook wel het thema van de maatschappij, tegenwoordig: dat iedereen zichzelf een beetje aan het ontdekken is. En als ik een plek kan bieden waar iedereen dat op een veilige manier kan doen, zonder teveel op anderen te hoeven letten, dan ben ik al heel gelukkig. En als het hier te vol raakt, moeten we misschien ook wel naar andere plekken gaan kijken."

Wat maakt het leuk?
Kim en Dylana zitten allebei op paaldansen en volgen lessen in de studio van Lotte. Kim doet de sport nu een jaar en Dylana al zo'n tien jaar.

Kim: "Ik vind het leuk, juist omdat ik vrouw ben. Het daagt je uit op kracht en op je flexibiliteit, en dat laatste gaat vrouwen over het algemeen iets makkelijker af dan mannen. Verder voelt het als een hele veilige omgeving en je gaat redelijk snel vooruit."

Wat het lastig maakt? "De pijn, je moet soms echt op je tanden bijten en je wordt af en toe geconfronteerd met je zelfbeeld."

De 15-jarige Dylana, na tien jaar ook een ware professional, is verslaafd aan paaldansen: "Ik vind alles wel leuk aan deze sport. Ik vind het leuk om meer trucjes te leren en om dansjes te maken voor de wedstrijden."

Toch vindt ze in een 6-meter hoge paal klimmen nog altijd eng. "Als je hoog in een paal klimt, denk je: hoe ga ik zonder pijn naar beneden komen? Ik ben weleens gevallen, en dan is het: opstaan en doorgaan."

De nodige blessures horen er dan ook bij: "Ik heb echt heel lang blessures gehad. Vorig jaar waren m'n knieën er zo slecht aan toe, dat ik niet meer kon fietsen. Mijn moeder moest me toen naar school brengen. Maar ik vind het zo leuk, ik ben er verslaafd aan", aldus Dylana.

Benieuwd hoe de studio van Lotte er uitziet? Hieronder zie je haar in actie:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!