Dalende vaccinatiegraad kinderen: 'Zeer zorgelijk'

Volgens arts infectieziektebestrijding Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg is de dalende vaccinatiegraad zorgelijk © iStock
De GGD Zuid-Limburg is bezig met de halfjaarlijkse vaccinatie van kinderen tegen infectieziekten als bof, mazelen en rode hond. Maar het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten, daalt al jaren.
Volgens arts infectieziektebestrijding Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg is de dalende vaccinatiegraad zorgelijk.

Mazelen

"We zien landelijk al uitbraken van mazelen, bijvoorbeeld in de regio Eindhoven. Om te voorkomen dat de zeer besmettelijke ziekte zich verder verspreidt is een vaccinatiegraad nodig van 95 procent, dat halen we nu niet. Kinderen jonger dan 14 maanden zijn sowieso nog niet gevaccineerd tegen mazelen. Zij lopen dan extra risico."

Ernst

Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw heeft Nederland een Rijksvaccinatieprogramma. Volgens Hackert heeft dat heel veel ellende voorkomen. "Kijk maar naar landen waar niet zo'n dergelijk programma bestaat. Daar zijn grote uitbraken, zelfs epidemieën en sterven jaarlijks vele duizenden mensen. Omdat we hier een vaccinatieprogramma hebben zijn veel mensen niet doordrongen van de ernst van een infectieziekte als de mazelen. Ze kennen het simpelweg niet meer en denken dus dat het niks voorstelt."

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad blijft dalen in Zuid-Limburg. De BMR-vaccinatie, die beschermt tegen bof, mazelen en rodehond, lag bij de eerste prik (leeftijd 14 maanden) in 2007 nog op 94 procent in Zuid-Limburg. In 2023 is dit percentage teruggelopen naar 89 procent. Bij de tweede prik (leeftijd 9 jaar) werd nog in 2007 nog 94 procent van de kinderen gevaccineerd. In 2023 was dit nog maar 86 procent.

Gevaar

De GGD-arts waarschuwt voor het gevaar van mazelen. "Het is geen kinderziekte, volwassenen kunnen ook besmet worden. Met name voor zwangere vrouwen is het virus heel gevaarlijk. De meeste jonge kinderen houden er niks aan over. Toch kunnen mazelen ook longontsteking of hersenvliesontsteking veroorzaken, en soms zelfs leiden tot de dood."

Tij keren

Hackert zegt dat het zaak is dat de vaccinatiegraad omhoog gaat. Al zal dat niet van vandaag op morgen lukken. "Er zijn verschillende strategieën nodig om het tij te keren, en die onderzoeken we nu. Zo zijn inlooplocaties wellicht meer geschikt. Ook moeten we onderzoeken waarom mensen hun kinderen niet laten vaccineren. Slechts een kleine minderheid is echt weigeraar. We horen ook dat ouders niet komen opdagen omdat hun kinderen bang zijn voor prikjes."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!