Ziekenhuisalliantie blij met 'stap in goede richting'

Protestmars tegen ziekenhuisplannen in september 2023 © L1 (Maarten Bastiaens)
De Ziekenhuisalliantie, die al maanden strijdt voor het behoud van een volwaardig Zuyderland in Heerlen, is blij met "de eerste stap in de goede richting". Maandag werd bekend dat zowel in Heerlen als in Geleen een beddenhuis blijft, maar dat maar één van die locaties een intensive care krijgt.
Timoer Reijnders van de Ziekenhuisalliantie is tevreden met de ontwikkeling. "Maar nu moeten we zorgen dat de intensive care (IC), maar ook de spoedeisende hulp (SEH), in Heerlen én Geleen blijven."

Voorkeursscenario

Daarmee doelt Reijnders op het voorkeursscenario dat nu op tafel ligt. Dat scenario, dat Lea Bouwmeester als voorzitter van de regietafel nog concreet moet uitwerken, schrijft dat Ziekenhuis Zuyderland in de toekomst nog maar één IC en SEH krijgt, in Heerlen óf in Geleen. De meest ingewikkelde spoedzorg en de hoogcomplexe operaties zullen dan ook op die locatie georganiseerd worden. En juist daar liggen de zorgen voor Reijnders en de alliantie.

Personeelstekort

Bouwmeester gaf maandag aan dat het personeelstekort meeweegt bij het te formuleren definitieve scenario. "Parkstad is de armste, ongezondste en meest vergrijsde regio van het land. Een tekort aan personeel mag een goed en gespecialiseerd ziekenhuis niet in de weg staan", aldus Reijnders.

Vraagtekens

Hoewel het definitieve advies nog niet op tafel ligt en verdere duidelijkheid vanuit de regietafel dus nog moet komen, heeft Reijnders wel al de nodige vragen over de toekomst van het Zuyderland in Heerlen. " Wat voor ingrepen en planbare zorg kun je organiseren in een ziekenhuis zonder intensive care? Zo'n IC is toch juist belangrijk voor het geval iets misgaat? Ik mis vooralsnog duidelijkheid over de echte situatie in Heerlen."

Manifestatie

De Ziekenhuisalliantie gaat in ieder geval niet zitten wachten op het definitieve advies en organiseert op 30 maart nog een manifestatie in Heerlen. De top van CZ en VGZ heeft al een uitnodiging ontvangen voor die actie. "Daar zullen wij onze hartverwarmende boodschap nog een keer laten horen. Het signaal nu is een stap in de goede richting. Maar we zij er nog niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!