Inschrijvingen nieuwe school Kerkrade stromen binnen

De aanmeldingen voor de nieuwe school in Kerkrade stromen binnen. © L1
Leerlingen uit groep 8 kunnen zich sinds deze week inschrijven voor de nieuwe Martin Buber-school in Kerkrade. Het inschrijfproces verloopt volgens de schoolleiding voorspoedig.
Dat vertelde schooldirecteur Marij Dings dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Martin Buber

Op de nieuwe school wordt op een andere manier lesgegeven dan op andere scholen in het middelbare onderwijs. Zo wordt er meer aandacht geschonken aan praktijkonderwijs en worden leerlingen niet meteen op een niveau als vmbo, havo of vwo ingedeeld.

Hoopvol

"We verwachten niet dat we meteen vol zullen zitten voor het eerste jaar. Maar de aanmeldingen verlopen hoopvol. We verwachten het eerste jaar te kunnen starten met zo'n 150 tot 180 leerlingen voor de brugklas", legt Dings uit. Daarmee blijft het voor Dings ook binnen de perken. "We hebben gezegd dat 180 de max is."

Kleinschaligheid

Naast leerlingen uit groep 8 stromen er ook aanmeldingen binnen van leerlingen die nu al in de brugklas zitten en dus hopen op een plekje in de tweede klas. Daar gaat de nieuwe school vooralsnog niet in mee. "We starten alleen met de brugklas. We hebben andere mogelijkheden ook onderzocht. Maar we houden vast aan kleinschaligheid, dat is ons gemeengoed."

Vaste stamgroep

Leerlingen van het Martin Buber worden ingedeeld in 'stamgroepen' van maximaal 18 leerlingen. "Onze manier van onderwijs is anders dan mensen gewend zijn. Leerlingen zijn van 8:30 tot 16:00 uur bij ons op school, zullen geen lesuitval ervaren en werken met een team van vaste docenten. We willen dat leerlingen elkaar goed kennen, maar zeker ook dat docenten de leerlingen kennen. Docenten blijven drie jaar lang verbonden aan hun leerlingen", legt Dings uit.

Docenten

Van een tekort aan leraren weet Dings niets. "Dat verbaast ons ook. Wij merken dat docenten leerlingen juist willen begeleiden en nauw in contact willen staan", weet ze. "We hebben nooit actief hoeven werven, docenten hebben zich zelf bij ons gemeld en voor alle vakgroepen hebben we inmiddels docenten."
Leerlingen die zich nu aanmelden voor de nieuwe school in Kerkrade kunnen erop vertrouwen dat ze er volgend jaar ook daadwerkelijk leerling zijn. "We gaan natuurlijk screenen of we de leerlingen kunnen bieden waar ze behoefte aan hebben. Maar het uitgangspunt is om iedere aanmelding te laten starten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!