Leerlingen in Mook kunnen de straat op voor Textiel Race

Leerlingen van basisschool De Maaskei in Mook krijgen les van een gastdocent over recycling, hergebruik en reparatie van textiel. © L1 (Peter Beeker)
Leerlingen van basisschool De Maaskei in Mook weten best wat er aan de hand is in de wereld van textiel. "Het zou mooi zijn als we minder zouden weggooien."
Gastdocent Nick Caliari geeft les over de rol van textiel en vooral de milieulast die de productie en handel met zich meebrengt. "Ik hoop dat de kinderen het steeds normaler gaan vinden om gebruikte kleding te gaan dragen. Als ze straks naar de middelbare school merken ze dat dat best hip is."

Kilo's

Zeven scholen in de regio van Mook doen mee aan de Textiel Race. Het is een educatieprogramma in samenwerking met gemeentes, afvalinzamelaar DAR en de instelling Race Against Waste, waar Nick Caliari voor werkt. De bedoeling is dat kinderen de deuren langs gaan om gebruikte kleding en textiel te verzamelen. De school die de meeste kilo's weet te verzamelen, krijgt een schoolreisje cadeau.

Schoolplein

Lieze Kersten, Teun Bögels en Alene van den Heuvel zitten op basisschool De Maaskei. Aandachtig volgen ze de les van gastdocent Nick. Voor de kinderen is het geen ver-van-mijn-bed verhaal. Termen als recycling en hergebruik kunnen ze eenvoudig uitleggen. Lieze Kersten: "Ik vind het helemaal niet zo belangrijk wat ik voor kleren aan heb als ik naar school ga. Tja, als iemand iets nieuws aan heeft, dan kijken we daar wel eens naar op het schoolplein. Maar voor de rest zijn we er niet zo mee bezig."

Tweedehands

Teun Bögels hoopt dat er ooit een einde komt aan de enorme berg aan afgedankte kleding: "Anders kan dat straks toch een groot probleem worden." Alene van den Heuvel vindt het op haar beurt helemaal niet erg om tweedehands kleding te dragen.

Schoolreisje

De Textiel Race gaat 25 maart echt van start. De laatste inzamel dag is op 18 april en dan wordt bekend welke school heeft gewonnen en op schoolreisje mag van de organisatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!