Limburgse fruitteler blij met 'uitzondering' van minister

De appelbloesemkever. © ANP
Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft fruittelers ook dit jaar toestemming gegeven een verboden gewasbeschermingsmiddel gebruiken. Het middel mag gebruikt worden om bomen te beschermen tegen de appelbloesemkever.
Eric Huids, fruitteler uit Berg en Terblijt en voorzitter van de vakgroep fruit van de LLTB, is blij met het besluit van de minister, maar vond het wel te lang duren.

Te laat

"De vrijstelling is al vier maanden geleden aangevraagd", toont Huids zich kritisch. "Iedereen zat er op te wachten dat het middel gebruikt mocht gaan worden. We zijn er dus zeker blij mee, maar eigenlijk had het al een week eerder moeten zijn. Want er zal wel al hier en daar wat schade zijn waar te nemen komende weken. Maar ik hoop dat het meevalt."

Percelen kaal vreten

De appelbloesemkever zorgt al enige jaren voor problemen. De dieren vreten in korte tijd hele percelen kaal. Aan bomen die door de insecten zijn aangetast, groeien nauwelijks nog appels of peren. Fruittelers hebben naar eigen zeggen geen andere manier om de beestjes te bestrijden dan het spuiten van Raptol. Huids vindt het onbegrijpelijk dat er in Nederland moeilijk wordt gedaan over het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel. "In België, Duitsland en alle andere Europese landen mag het gewoon gebruikt worden voor de appelbloesemkever en in Nederland is het niet vrijgesteld."

Destatreuse gevolgen

Dat kan destatreuse gevolgen voor veel fruittelers hebben, want door de zonnige dagen van de afgelopen week en de komende dagen wordt de appelbloesemkever actief en legt het beest eieren in de knoppen. De larven eten dan vervolgens de knoppen leeg. "Dat kan voor serieuze problemen zorgen op bepaalde plekken. Fruittelers die de beesten hebben zitten, moeten snel maatregelen nemen."

Bosrijke gebieden

Huids heeft de appelbloesemkever nog niet op zijn bedrijf gesignaleerd, maar weet van collega fruittelers die in bosrijke gebieden zitten dat ze wel al veel last hebben. "Als het beest er al zit, dan is hij ook meestal in vrij grote aantallen aanwezig." Door het gebruik van het bestrijdingsmiddel kan de appelbloesemkever geen eieren meer afzetten en kunnen er ook geen larven meer komen. "Hierdoor kun je de schade dus aanzienlijk verminderen."

'Onvoorziene noodsituatie'

In 2022 werd er ook een uitzondering gemaakt op het verbod van het middel, maar vorig jaar niet. Veel fruittelers klaagden afgelopen zomer dat daardoor een deel van hun oogst was mislukt. Brancheorganisatie NFO vroeg daarom voor dit jaar opnieuw om een vrijstelling en krijgt die ook. Adema wijst er wel op dat de fruitteeltsector al sinds 2018 jaarlijks om een vrijstelling vraagt, en dat inmiddels niet meer gesproken kan worden van een "onvoorziene noodsituatie". Hij spoort de bedrijfstak aan werk te maken van alternatieve bestrijdingsmethoden.
Huids hoopt dat minister een structureel besluit gaat nemen voor de komende jaren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!