Gekte op woningmarkt terug van niet weggeweest

Een doorstroomwoning in Panningen. Niet instapklaar, wel al twaalf bezichtingen © L1 (Peter Beeker)
De gekte op de Limburgse huizenmarkt is weer helemaal terug van amper weggeweest.
Vooral in Noord-Limburg is de balans tussen vraag en aanbod scheef. Daar lagen de prijzen eind vorig jaar maar liefst 11 procent hoger dan aan het einde van 2022.

NVM

Daarmee had die regio de sterkste prijsstijging van heel Nederland, becijferde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een gemiddeld koophuis in het noorden van de provincie gaat nu voor zo'n 390.000 euro van de hand. Dat is nog altijd minder dan het landelijk gemiddelde, van 434.000 euro.

Midden en Zuid

En ook in Midden- en Zuid-Limburg stegen de prijzen. In de regio-midden kost een woning nu gemiddeld 367.000 euro, dat is 5,5 procent meer dan een jaar geleden. In het zuiden is de gemiddelde verkoopprijs nu 318.000 euro, 3,4 procent duurder dan eind 2022.

Overbieden

Daar komt nog eens bij dat overbieden weer meer en meer voorkomt, zegt Etienne Erkens, voorzitter van NVM Limburg. Dat gebeurt vooral bij instapklare woningen. "Woningen op een 'normale locatie' waar nog veel moet gebeuren, daar zie je dat de markt wat minder 'heet' is", vertelt Erkens. "Mensen hebben vaak de tijd en ruimte niet om te verbouwen. Het kost tijd en geld en een aannemer moet je ook nog vinden."

Nieuwbouw

De oplossing ligt onder andere bij de nieuwbouw. Dat is volgens Erkens 'de snelste route naar succes'. Maar ook bestaande panden in woningen omtoveren, zoals leegstaande winkels, is een goede optie. "Ga op zoek en neem er de tijd voor", adviseert hij woningzoekers. "Je kunt de markt niet van vandaag op morgen veranderen, maar je moet je niet gek laten maken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!