Drie Limburgse musea krijgen tonnen van loterij

Het Limburgs Museum krijgt structureel geld van de loterij © Vriendenloterij
Bonnefanten in Maastricht, Discovery Museum in Kerkrade en het Limburgs Museum in Venlo ontvangen alle drie een forse bijdrage van de Vriendenloterij. Samen krijgen de musea 766.000 euro.
Voor de musea in Kerkrade en Venlo is het de eerste keer dat ze structureel geld krijgen van de loterij. Ze ontvangen vanaf nu allebei jaarlijks 250.000 euro. Bonnefanten kreeg al geld van de loterij sinds 2006, maar ziet de bijdrage nu met met 50.000 euro verhoogd worden tot 266.000 euro.

Zelf bepalen

Zowel Limburgs Museum als Discovery Museum kregen eerder wel al eens een eenmalige bijdrage. Vanaf nu wordt dat structureel. De musea mogen zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeven. Dit kan dus worden gebruikt voor tentoonstellingen, maar ook voor specifieke aankopen, restauraties, educatie of andere zaken.

Online zichtbaarheid

Het Limburgs Museum wil het extra geld inzetten voor meer online zichtbaarheid en projecten op locatie.

Aankopen

Discovery Museum gaat het geld uitgeven aan drie aandachtsgebieden. "We zijn net bezig met het ontwikkelen van een nieuwe expositie over robots en AI", zegt Hans Gubbels van Discovery Museum. "Dat is kapitaalintensief; bijzondere robots kosten veel geld. Dus we kunnen de komende expositie nu nog aantrekkelijker maken. Ook kunnen we met het budget meer dingen aankopen, te beginnen met enkele interactieve robots voor die expositie."

Doelgroepen

Verder ziet Gubbels kansen om extra doelgroepen aan te spreken. "Gezien de financiële druk bedienen we meestal vooral de grootste doelgroep. Andere doelgroepen aanspreken, zoals mindervaliden of schoolkinderen en daarvoor specifieke zaken inrichten, blijft daardoor onbelicht. Daar ligt wel een taak voor ons als museum, dus daar kunnen we meer op inzetten."

Grote donateur

De Vriendenloterij schonk afgelopen jaar 143,5 miljoen euro aan 60 culturele partners en andere goede doelen. Daarmee behoort de loterij tot de grootste private culturele donateurs van Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!