Bloeiende berken zorgen voor vroege start allergieseizoen

Bloeiende berkenbomen zorgen voor vroege start allergieseizoen. © iStock
Berken in bloei zorgen komende dagen voor een vroeg begin van het hooikoortsseizoen. De berken bloeien eerder doordat februari en de eerste helft van maart een stuk warmer waren dan gebruikelijk.
Dat schrijft Nature Today op basis van metingen van Wageningen University.

Mildste februari ooit

Februari had een gemiddelde temperatuur van 8,2 graden en maart lijkt gemiddeld 9 graden te worden. Met het zachte weer van afgelopen week erbij zijn de berken klaar om te gaan bloeien, volgens de metingen. Bloeiende berken zorgen voor veel hooikoortsklachten.

Vervelendste dag

Vooral dinsdag lijkt een vervelende dag te worden voor mensen met hooikoorts, dan worden er de meeste pollen in de lucht verwacht. Het zuiden en het oosten van het land lijken de hoogste concentratie pollen in de lucht te krijgen. De komende dagen worden weer zacht, met temperaturen van boven de 15 graden. Woensdag wordt het met zo'n 18 graden het warmst. Lees het uitgebreide weerbericht voor Limburg.
Nature Today schrijft dat de bomen vijftig jaar geleden veel later begonnen te bloeien, omdat het voorjaar toen een stuk minder warm was. Het pollenseizoen liep toen van eind maart tot half mei.

Slecht voor insecten

Een vroege lente kan een probleem zijn voor mensen met hooikoorts, maar is dat ook voor insecten. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zei in december tegen het ANP dat vroege hoge temperaturen slecht zijn voor insecten. In december stonden ook al bomen in bloei door de hoge temperaturen. "Insecten zijn nu in winterrust. Ze teren in op de energiereserves die ze eerder hebben verzameld. Hoewel ze in rust zijn, hebben ze flink last van de extreem hoge temperaturen."
Insecten verbruiken namelijk meer energie bij hogere temperaturen. "Als ze het einde van de winter al halen, komen ze er verzwakt uit. Vorig jaar was een van de slechtste jaren ooit voor vlinders. Dat is zorgwekkend, het is alle hens aan dek. Ons hele ecosysteem en veel van ons voedsel is gebaseerd op insecten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!