De wieken draaien door: het ambacht van molenaar is in trek

De Van Tienhovenmolen. © L1
Het ambacht van molenaar is terug van weggeweest. Voor corona waren er nog 1570 molenaars in Nederland, nu zijn het er maar liefst 1700.
Het Limburgse dorpje Bemelen helpt hard mee aan die stijging, want op de Van Tienhovenmolen lopen maar liefst drie molenaarsleerlingen rond. Het is de enige fulltime draaiende molen in de provincie en daar helpt leerling Liesbeth van Binnenbeke graag aan mee. Naast haar drukke baan als ambtenaar is ze in opleiding om vrijwillig molenaar te worden.

'Hebben het thuis voortdurend over molens'

Liesbeth vertelt uit dat het eeuwenoude ambacht een fijne tegenhanger is tegenover haar drukke baan: "Als ik terugkom van een vrijdagmiddag op de molen, dan ga ik helemaal rustig en relaxed het weekend in", zegt ze. "Het molenaarschap en op de molen zijn, is een soort virus. Er zijn zoveel verschillende facetten aan het vak." Zo heeft ze ook haar vriendin 'aangestoken' met de liefde voor het beroep. "Dus zij komt op woensdag of zaterdag en ik kom op de vrijdagen. We zijn hier afwisselend, maar thuis hebben we het aan de keukentafel voortdurend over molens."

Molens draaiende houden

Koen van der Maat, de Maastrichtse meestermolenaar, legt uit dat het van belang is dat er genoeg molenaars in Nederland zijn die de molens draaiende kunnen houden. "Het is net zoals een oldtimer, die zet je ook niet vijf jaar in een garage. Dan start de auto niet meer en dat geldt ook voor een molen. Een molen moet helemaal gerestaureerd worden voor ongeveer 300.000 of 400.000 euro, als je die tien jaar stilzet. Maar als je de molen draaiende houdt, dan hoef je maar eens per 30 jaar te restaureren", legt hij uit. "En het is UNESCO erfgoed, we hebben gewoon mensen nodig die voor de molens kunnen zorgen!"
De molen in Bemelen trekt molenaars van alle leeftijden aan. Molenaar Koen is pas 22 en was een tijdje geleden de jongste molenaar van Nederland. Maar over een maand zal zijn 17-jarige broertje die titel mogen dragen, in april doet hij het molenaarsexamen. Daarna is de 55-jarige Liesbeth aan de beurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!