Gevangenisdrukte: straffen uitgesteld en ingekort

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 (Bas Dingemanse)
Veroordeelden die een korte straf van maximaal twee maanden hebben openstaan hoeven hun celstraf pas later uit te zitten. Ook worden gedetineerden soms al op vrijdag naar huis gestuurd als hun straf in of direct na het weekend zou eindigen.
Deze twee noodmaatregelen moeten tijdelijk verlichting bieden aan de capaciteitsproblemen bij Nederlandse gevangenissen. Dat schrijft Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind aan de Tweede Kamer.

Zelfmelders

Deze maand bleek al dat er in Limburg nog 50 vacatures openstaan. De onderbezetting leidt ertoe dat sommige afdelingen gesloten blijven. Gevolg hiervan is dat er 2000 zelfmelders die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, daarvoor nog niet zijn opgeroepen om overbelasting te voorkomen. Dit was al beleid sinds december vorig jaar.

Politiecellen vol

De minister neemt nu dus aanvullende maatregelen om de druk van de ketel te halen. In totaal zijn in het hele land 330 cellen bij gevangenissen niet bruikbaar, omdat er geen personeel beschikbaar is om deze te bemannen. Arrestanten kunnen vanwege het tekort bij de gevangenissen soms ook niet doorgeplaatst worden, waardoor ook politiecellen vol zijn.
Volgens Weerwind zijn de acties noodzakelijk om onveilige situaties te voorkomen. In juli 2024 wordt bekeken of de tijdelijke noodacties kunnen worden beëindigd.

Andere maatregelen

Behalve de werving van nieuw personeel zijn daarvoor ook andere maatregelen nodig. Weerwind noemt: gedetineerden een deel van hun straf op een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) te laten ondergaan, de doorplaatsing van detentie naar forensische zorg verbeteren, elektronisch toezicht aan het einde van de detentieperiode mogelijk maken en vervangende hechtenis voorkomen door de uitvoering van taakstraffen te verbeteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!