Heerlen is bijenpoep beu: strengere regels voor imkers

Een bij doet zijn behoefte op een zilverkleurige auto © Istock
Minder volken en hoge muren moeten in Heerlen de overlast door bijenpoep terugdringen. Imkers binnen de bebouwde kom moeten zich vanaf 1 april aan strengere regels houden, om te voorkomen dat buren insectenpoep terugvinden op tuinmeubilair of wasgoed.
Heerlen heeft daarvoor de regels aangepast. En dat steekt de Heerlense bijenhouders.

Erfgrens

Na deze maand mag een imker die in bebouwd gebied woont, nog maar vijf volken houden als de dieren te dicht op de openbare weg of het terrein van de buren staan. Als de bijenkasten meer dan 30 meter van de erfgrens staan, dan is het geen probleem. Als de bijenkasten dichter bij de buren staan, moet de imker bovendien een twee meter hoge muur op maximaal zes meter van de bijenkast neerzetten.

Moeilijk genoeg

Daarmee krijgen imkers er opnieuw een probleem bij, vindt bijenhouder Christian Klander uit Hoensbroek. Hij is voorzitter van de Imkervereniging Mijnstreek. "Je hebt als bijenhouder al moeite genoeg om je volken gezond te houden. Zo is de bijensterfte al jaren een probleem. Afgelopen winter meer dan 25 procent. En dan hebben we nu ook last van de Aziatische hoornaar", zegt hij. "Bijen zijn belangrijk, het zou zonde zijn als het aantal imkers in Heerlen hierdoor zou dalen."

500 of 50.000

De maatregelen zijn volgens de bijenhouder ook te kort door de bocht: "In de zomer wonen er in een volle bijenkast inderdaad zo'n 50.000 bijen. Maar een imker kan zo'n kast ook gebruiken om een volk op te kweken. Dan wonen er maar 500 dieren, amper meer dan in een insectenhotel. De apv ziet geen verschil, maar dat is er wel." Een maximum van vijf kasten is volgens Klander dan ook niet genoeg. "Als je nieuwe volken wilt opkweken, heb je soms meer kasten nodig."

Anderhalf miljoen bijen

De gemeente Heerlen erkent dat bijenhouderij 'een oud ambacht en een mooie hobby' is, maar wil toch de overlast terugdringen. Zes jaar geleden kwam het onderwerp op de politieke agenda, omdat Klander zo'n 30 kasten in de wijk had staan. Daarmee vlogen er 's zomers anderhalf miljoen bijen door de buurt, die hun uitwerpseltjes als kleine geel-rode stipjes lieten vallen op auto's, schone was aan de lijn en mensen die buiten zitten.
Omdat bijen meestal hun behoefte doen als ze uitvliegen, komt de poep vooral terecht in de buurt van de kasten zelf. De gemeente hoopt dat de maatregelen ertoe leiden dat de bijenpoep vooral op het erf van de imker belandt.

Controleur

"Die zomer zijn er meteen maatregelen genomen", zegt de Hoensbroekse imker. Hij verplaatste een groot deel van zijn volken. "Sindsdien heb ik regelmatig een controleur op bezoek gehad, maar ik hou me aan de afspraken." De apv moet volgens Klander alleen gelden als er daadwerkelijk sprake is van overlast, maar toch is hij bezorgd. "Een buurman met kwade bedoelingen kan dus zomaar gaan klagen, terwijl er eerder niks aan de hand was. "

Kort door de bocht

Klander vindt dat de gemeente te kort door de bocht is gegaan met de maatregelen. "Ze hadden eerst contact moeten zoeken met ons, of bijvoorbeeld de Nederlandse Bijenhouders Vereniging", zegt hij. "Het is jammer dat dit niet gebeurd is. Maar komend voorjaar gaan we in ieder geval kijken hoe het gaat, en of de regels nog aangepast worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!