Gedeputeerde: 'Te veel bezuinigd op onderhoud wegen'

Het Limburgse bestuur wil voor de kwaliteit van de wegen het niveau 'Basis' aanhouden. © ANP
De bezuiniging van 10 procent op het onderhoud van wegen in de provincie Limburg was te veel, zegt gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (mobiliteit, PvdA). De besparing heeft geleid tot risico's, zoals gaten in de wegen. De provincie trekt de komende jaren miljoenen extra uit voor onderhoud.
Tot de bezuiniging werd besloten in de vorige bestuursperiode.

Achterstalling onderhoud

"Destijds werd ingeschat dat 10 procent verlaging van het budget kon", zei Kuntzelaers vrijdag in antwoord op vragen van Statenleden tijdens een commissievergadering in Maastricht. Dat blijkt niet te kloppen, aldus de gedeputeerde. Hij stelt dat "het onderhoud achtergebleven is". Momenteel is op 5 procent van de wegen sprake van achterstallig onderhoud, zoals gaten in de wegen. De provincie treft nu "tijdelijke maatregelen" om dit te verhelpen.

11 miljoen euro

Limburg trekt komende jaren ongeveer 11 miljoen euro per jaar extra uit voor het onderhoud, bovenop de ruim 21 miljoen euro per jaar die er al voor stond. Daarmee beheert de provincie zo'n 450 kilometer aan wegen en "alle naastgelegen voorzieningen", zoals bermen, viaducten, bruggen en fietspaden. Het grootste deel van het extra geld is nodig vanwege prijsstijgingen en arbeidstekorten, die volgens Kuntzelaers "zeer prijsopdrijvend werken". "Een deel" van het extra geld is nodig voor het achterstallige onderhoud.

Verkeersveiligheid

Het provinciebestuur wil voor de kwaliteit van de wegen het niveau 'Basis' aanhouden. Er bestaat ook nog een niveau 'Laag', maar dat is volgens Kuntzelaers geen goed idee. Volgens hem wordt in dat scenario de verkeersveiligheid "een issue".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!