Limburg 'hotspot' voor koperdieven: 'Levensgevaarlijk'

In Limburg en Friesland wordt vaker koper gestolen dan in andere provincies. © ANP
In provincies Limburg en Friesland wordt vaker koper gestolen dan in andere provincies. Dat zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.
Vorige week lag in Limburg het treinverkeer nog deels stil tussen Heerlen en Sittard wegens koperdiefstal. En dat was niet de eerste keer.

Toename

Exacte cijfers heeft ProRail niet meteen paraat, maar een woordvoerder laat weten dat er nu weer een toename te zien is van koperdiefstal aan het spoor in Limburg en Friesland. Een jaar geleden meldde ProRail nog dat het aantal gevallen van koperdiefstal in het hele land historisch laag was. "Het is heel vervelend dat dit nu gebeurt", zegt Mirjam de Witte van ProRail. De diefstal zorgt voor vertraging op het spoor en extra werk voor de spoorbeheerder.

Landelijk gebied

"We moeten eerst goed kijken wat er weg is: hoe groot is het stuk waar het koper is gestolen. Dan moet het worden vervangen, en daarna controleren we of alles werkt en of de treinen veilig kunnen rijden." De Witte heeft wel een idee hoe het kan dat de dieven Limburg en Friesland kiezen. "Het is er rustig en landelijk gebied." Daardoor zouden de dieven kunnen denken dat ze minder snel gezien worden, en dat ze de tijd hebben om aan het werk te gaan.
Bovendien rijden er in deze provincies 's nachts minder treinen dan in het midden van het land.
Uit een hoogspanningsmast in Kessel-Eik is koper gestolen © Brandweer Kessel

Spanning

Je moet het risico niet onderschatten, zegt De Witte. "Het is levensgevaarlijk. Ze doen het vooral 's nachts, als het rustig is, maar er kan altijd een trein komen. En je weet nooit of ergens nog spanning op staat."
ProRail zet in op extra controle. "Maar het hele spoor bewaken, dat is bijna niet te doen. Het is een groot gebied dat je dan moet controleren." Welke maatregelen er genomen zijn, wil De Witte niet zeggen.

Koperkopers

Wat niet meehelpt is dat er blijkbaar kopers zijn voor het gestolen koper. ProRail roept metaalhandelaren op om het spul niet te accepteren.
"Zij hebben de kennis en de kunde om koper te herkennen: als het van het spoor afkomstig is, mogen ze het niet aannemen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!