Zussen slachtoffer van jeugdzorg: 'Verkracht en mishandeld'

Chrissy en Kaeley werden op jonge leeftijd uit huis gehaald en in een pleeggezin geplaatst. © L1
Chrissy (20) en Kaeley (19) de Waal werden op jonge leeftijd uit huis geplaatst en kwamen in een pleeggezin terecht. Ze hadden jarenlang te maken met allerlei vormen van geweld.
De zussen horen bij de 1460 mensen in Limburg die een tegemoetkoming van 5000 euro hebben gekregen, omdat ze slachtoffer zijn geweest van geweld in de jeugdzorg.

Geweld

Chrissy was bijna 6 en Kaeley 4,5 jaar toen ze in een pleeggezin terechtkwamen. Chrissy is op haar 12de weer thuis komen wonen. Kaeley ook, maar zij is twee jaar later weer in de jeugdzorg beland. "Verwaarlozing, verkrachting, verplicht aan de anticonceptiepil", vertelt Chrissy over de vormen van geweld waar zij in die jaren slachtoffer van is geworden. Kaeley vult aan: "Heel veel seksueel misbruik en mishandelingen."

Leven niet zonder zorgen

"Wat me het meeste is bijgebleven, is dat ik mishandeld en verwaarloosd ben. Ik kreeg droog brood en water en had blauwe plekken op mijn armen", vertelt Chrissy over haar tijd in een pleeggezin.
Inmiddels wonen Chrissy en Kaeley in Landgraaf en Heerlen. Ze zitten niet meer in de jeugdzorg, maar dat betekent niet dat hun leven zonder zorgen is. Chrissy: "Mentaal ben ik nog steeds niet stabiel genoeg. Ik zit nog steeds bij een psycholoog om samen te kijken hoe ik mijn negatieve gedachten weg krijg. Het gaat wel een stuk beter, want ik verwond mezelf niet meer."

Geld

De zussen zijn blij met het geld en dat hun verhaal na jaren geloofd wordt. "Maar geld gaat niet helpen. De schade blijft vanbinnen. Je kunt even een leuke periode hebben, maar dat helpt uiteindelijk niet", aldus Kaeley.
Slachtoffers konden een aanvraag indienen als ze als kind te maken hebben gehad met dwangarbeid of geweld in een instelling of pleeggezin waar ze tussen 1945 en 2019 verbleven. De regeling was één van de maatregelen die volgde uit het rapport van Commissie de Winter. Die onderzocht fysiek, psychisch en seksueel geweld in de jeugdzorg. De commissie oordeelde in 2019 dat er sprake was van systematisch geweld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!