Vakantieparken Peter Gillis wachten nog steeds op vergunning

Vakantiepark De Berckt in Baarlo © L1
De vakantieparken van de Oostappen Groep lijken snel een nieuwe eigenaar te krijgen, berichtte Omroep Brabant vorige week. Dat lijkt de enige oplossing voor eigenaar en realityster Peter Gillis om de parken open te houden.
De aanvraag voor een exploitatievergunning voor de drie Limburgse parken loopt nog steeds, blijkt uit een rondvraag van L1. De vakantieparken mogen zolang de vergunningaanvraag loopt gewoon open zijn, laten de gemeenten weten.

Sluiting dreigt

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel moest in december 2023 per direct op slot op last van de gemeente Asten. De vergunningen voor het park werden ingetrokken, omdat de gemeente bang is dat Gillis de vergunningen misbruikt voor criminele activiteiten. Nu dreigt ook sluiting van de andere parken van Oostappen, omdat andere gemeenten eind vorig jaar al aangaven dezelfde procedures te volgen.

Baarlo

De gemeente Peel en Maas laat weten dat er nog geen besluit genomen is op de vergunningaanvraag voor Vakantiepark De Berckt in Baarlo. Ook is volgens de woordvoerder op dit moment nog niet aan te geven wanneer dit besluit genomen wordt. "Oostappen heeft een aanvraag voor een exploitatievergunning ingediend voor het mogen exploiteren van het vakantiepark. De aanvraag is in behandeling en wordt getoetst aan de geldende wet- en regelgeving. Een Bibob-toets maakt hier onderdeel van uit", zegt de woordvoerder van Peel en Maas.
Een Bibob-onderzoek is een bestuursrechtelijk instrument dat ingezet wordt als er gevaar dreigt dat een vergunning misbruikt wordt voor illegale activiteiten. Blijkt dit het geval, dan wordt de vergunning afgewezen.

Arbeidsmigranten

Eerder werd het Gillis al verboden om arbeidsmigranten op De Berckt te huisvesten. Ook werd er een dwangsom opgelegd door de gemeente, omdat op een later moment bleek dat de migranten er nog altijd woonden. De gemeente voert regelmatig controles uit op het vakantiepark om de feitelijke situatie vast te stellen. "We doen geen mededelingen over de uitkomsten van deze controles, omdat dit onderdeel uitmaakt van een lopende handhavingszaak", zegt de gemeentewoordvoerder.
In oktober 2023 werd de horecavergunning voor het vakantiepark in Baarlo al ingetrokken door burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas. Tegen dit besluit heeft Oostappen bezwaar ingediend. Het bezwaarschrift is in behandeling volgens de woordvoerder.
Vakantiepark Heelderpeel in Heel © Google Maps

Heel

De Oostappen Groep is ook exploitant van een deel van het park Heelderpeel in Heel. Ook hier is de aanvraag voor de exploitatievergunning nog niet afgerond. Een woordvoerder van de gemeente Maasgouw laat weten dat niet bekend is wanneer hierover een besluit te verwachten is. Ook in Heel werd de horecavergunning al eerder afgewezen.

Controles

De woordvoerder laat desgevraagd weten dat er doorlopend controles worden uitgevoerd door de gemeente op het vakantiepark. Hierbij zijn recentelijk ook arbeidsmigranten aangetroffen. Bij eerdere controles vorig jaar werden ook arbeidsmigranten aangetroffen op park Heelderpeel. Omdat het verboden is om arbeidsmigranten te huisvesten, is er een handhavingstraject gestart. De gemeente laat weten dat het bezwaar dat hiertegen gemaakt is in behandeling is genomen.

Herkenbosch

De gemeente Roerdalen liet in december weten dat met ingang van dit jaar ook in deze gemeente een nieuwe algemene plaatselijke verordening wordt ingesteld. Een woordvoerder gaf toen aan dat deze grotendeels zou overeenkomen met de verordening van het Brabantse Asten. Voor vakantiepark Boschbeek in Herkenbosch moest de Oostappen Groep daarom voor het eerst een exploitatievergunning aanvragen. Een woordvoerder van de gemeente Roerdalen laat weten dat er nu geen nieuwe ontwikkelingen rondom vakantiepark Boschbeek zijn.

Valkenburg

En dan is er ook nog een camping in Valkenburg. Peter Gillis kocht camping Den Driesch in november 2021 en opende de deuren, zonder vergunning, vier maanden later. Burgemeester Daan Prevoo besloot daarop de camping te laten sluiten, waarna Gillis een vergunning aanvroeg. Die aanvraag werd afgewezen. Ook na bezwaar bleef deze in stand. Een woordvoerder van de gemeente Valkenburg laat nu weten dat daartegen een pro forma beroepschrift is ingediend bij de rechtbank.

Nieuwe exploitant Prinsenmeer

Donderdagavond meldde Omroep Brabant dat mensen die een seizoensplek hebben op park Prinsenmeer in Ommel bericht hebben gehad dat een nieuwe exploitant snel in gesprek met de gemeente wil, zodat het park weer open kan. In een mail spreekt Oostappen van een 'exploitant'. Dit kan een eigenaar zijn, maar ook een huurder. Wat precies de constructie is, is niet bekend. Ook is nog onduidelijk wie de nieuwe exploitant wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!