Echt-Susteren krijgt subsidie voor nieuwe bibliotheek

Waar de nieuwe bibliotheek moet gaan komen, is nog niet bekend. © ANP
In de gemeente Echt-Susteren komt misschien een nieuwe bibliotheek. De overheid heeft namelijk extra subsidie beschikbaar gesteld.
Waar de bibliotheek moet gaan komen, is nog niet bekend. In het centrum van Echt staat momenteel al een bibliotheek van De Domijnen. Dankzij een subsidie uit Den Haag kunnen gemeenten de komende jaren 42 bibliotheekvestigingen openen, meldt demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur) donderdag.
Een woordvoerder van de gemeente laat het volgende weten: "Dat Echt-Susteren een nieuwe bibliotheek krijgt, is nog te voorbarig. Gemeenten moeten in het kader van de zorgplicht vanaf 2025 voor voldoende en volwaardige bibliotheken zorgen. De gemeente is daarom bezig met een verkenning om te kijken hoe we de bibliotheekvoorziening in Echt-Susteren toekomstbestendig kunnen maken. Deze subsidie is een stimulans om daarmee verder te gaan."

Subsidie

Zo'n 245 bestaande bibliotheken krijgen geld om verbeteringen door te voeren. In totaal heeft Gräper in twee rondes 56 miljoen euro aan subsidies verstrekt. Donderdag heeft de bewindsvrouw bekendgemaakt welke gemeenten in aanmerking komen voor de tweede ronde.
Onder andere de gemeenten Almelo, Leeuwarden, Breda, Midden-Delfland, Krimpenerwaard, Lopik en dus Echt-Susteren hebben donderdag te horen gekregen dat ze subsidie krijgen voor een (nieuwe) bibliotheek. De staatssecretaris heeft meer aanvragen voor een subsidie ontvangen dan haar budget toestond. Gemeenten konden in de tweede ronde nog een aanvraag indienen als ze in de eerste ronde een afwijzing hadden gekregen. In de tweede ronde werden uiteindelijk 63 aanvragen afgewezen.

70 miljoen

In totaal wordt circa 70 miljoen euro geïnvesteerd om nieuwe bibliotheken neer te zetten of bestaande te verbeteren. Gemeenten dragen zelf namelijk nog eens een kleine 14 miljoen euro bij.
Door een wijziging in de wet worden gemeenten vanaf 2026 verplicht om inwoners toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek. De subsidie moet de lokale overheden helpen om zich hier op voor te bereiden.
Gräper vindt het belangrijk om te investeren in bibliotheken. "Want bibliotheken doen zo veel meer dan je op het eerste gezicht denkt." Mensen kunnen hier behalve voor boeken ook terecht voor bijvoorbeeld een cursus of om te worden geholpen bij hun belastingaangifte, licht ze toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!