TEFAF Maastricht terug op het niveau van voor covid

Ongeveer 50.000 mensen hebben de TEFAF in 2024 bezocht. © ANP
De organisatie van de kunstbeurs TEFAF Maastricht concludeert op de laatste dag dat het evenement terug is op het niveau van voor covid.
"Wij hebben gemerkt dat de museumdirecties en kunstverzamelaars uit heel de wereld weer durven te reizen", zegt Manon van den Beuken, directeur van TEFAF Maastricht.

'Meer verkopen'

"Veel van onze deelnemers melden meer verkopen dan de afgelopen jaren. Ondanks de onrust in de wereld en de onzekerheid in de economie, durven de kunstliefhebbers weer geld uit te geven. Juist in moeilijke tijden is kunst van het hoogste niveau een waardevolle investering", aldus Van den Beuken.
Meer dan driehonderd musea uit met name de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten waren op TEFAF vertegenwoordigd en kwamen ook bewust om hun collectie aan te vullen. "Gelukkig is de algemene teneur, ook in de internationale pers, dat TEFAF nog altijd de belangrijkste kunstbeurs ter wereld is. Voor ons is dat natuurlijk een heel welkome conclusie."

50 miljoen

Een van de bekendste werken die verkocht werden, was het schilderij Kop van een oude boerin met witte muts van Vincent van Gogh voor ruim 4,5 miljoen euro. Het meest kostbare kunstwerk van de beurs, Murnau mit kirche II van Vassily Kandinsky is nog niet verkocht, maar handelaar Robert Landau zegt dat een kunstwerk van een dergelijke prijs (ruim 50 miljoen dollar) altijd meer tijd nodig heeft voor een zakelijke transactie, die ook na zo’n beurs nog kan worden afgerond.

50.000 bezoekers

TEFAF Maastricht was dit jaar op verzoek van de meeste handelaren drie dagen korter dan andere jaren. In de acht dagen kwamen niettemin rond de 50.000 bezoekers naar MECC Maastricht, ongeveer evenveel als vorig jaar toen de beurs nog elf dagen duurde.
De deelnemers mogen zich binnenkort in een enquête uitspreken hoe de kortere periode is bevallen. De organisatie verwacht niet dat de beurs volgend jaar weer teruggaat naar elf dagen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!