Kosten en regels: organiseren gratis festival vaker lastiger

Muziekfestival Bruis bij de Muziekgieterij in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De festivalganger merkt er weinig van. Maar de organisatoren van gratis festivals moeten elk jaar weer vechten om alles rond te krijgen.
Voor het Maastrichtse festival Bruis is het doek gevallen. Het gratis festival krijgt vanaf volgend jaar geen subsidie meer van de gemeente. "Zonder dat geld is het niet haalbaar om het evenement te organiseren. De financiële bijdrage van de gemeente groeide al een tijdje niet meer mee met het festival," zegt de organisatie.

De lol verdwijnt

Hogere kosten en strengere regels zorgen vaak voor de ondergang van gratis festivals. "De lol van het organiseren verdwijnt", zegt Rob Knubben van evenementenbureau Nr. 1 Artiesten uit Eijsden. "De regels worden steeds strenger. Festivals moeten werken met biologisch afbreekbare bekers, waarvan 75 procent ook nog eens naar een afvalverwerker moet. Dat zorgt natuurlijk voor extra kosten. Vanaf 1 januari 2025 moeten de organisaties ook hun CO2-uitstoot volledig in kaart gaan brengen. Dat begint al wanneer ze met auto naar de eerste vergadering rijden. Veel extra werk dus."

Kosten lopen hoog op

De kostenpost voor zo'n festival is enorm. Vooral voor veiligheid en gezondheid moeten organisaties veel geld neertellen. Ook de vergunningen, het materiaal en de programmering zijn kosten die wel eens hoog kunnen oplopen. Daarom zijn subsidies, sponsoren en consumpties essentieel voor gratis festivals. Als die kosten die niet gedekt worden, gaan ze direct naar de consument. Het publiek zal dan misschien wat meer moeten betalen voor eten en drank.

Kleiner kostenplaatje

Een kleiner festival is een mogelijke oplossing voor organisatoren. In Sittard hebben ze daar iets op gevonden. Daar vindt op 20 april de allereerste editie plaats van All About Music. Dat gratis festival is kleinschaliger en heeft minder kosten en regels. "Ik heb vier kroegen vastgelegd met elk drie optredens", zegt organisator Camiel Rodigas. "De kroegen betalen een deelnemersbijdrage en de opbrengst van de drank is dan voor hen. Er is weinig materiaal nodig, waardoor er ook veel minder kosten zijn." Ook Rodigas vroeg een subsidie aan bij de gemeente Sittard-Geleen en bij Pop in Limburg. Wat hij zal krijgen, is nog een groot vraagteken voor hem.

Mankracht nodig

Ook vrijwilligers zijn steeds moeilijker te vinden, blijkt uit een eerdere rondvraag van L1. Hoe groot het festival ook is, er zijn voldoende vrijwilligers nodig voor het opbouwen, het bemannen van de bars, het begeleiden van artiesten en het afbreken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!