Wilders: 'Te weinig steun om premier te worden'

Geert Wilders © ANP
Geert Wilders van de PVV wordt niet de premier van een nieuw rechts kabinet. Het is de bedoeling dat de fractieleiders van PVV, VVD, NSC en BBB die praten over een nieuw kabinet in de Tweede Kamer blijven.
Het zou betekenen dat de leider van de grootste partij in de Kamer niet de premier wordt. Dat gebeurde voor het laatst begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is een grote tegenvaller voor Wilders, die steeds heeft aangegeven heel graag premier te willen worden.

Geen steun

In een bericht op X, zegt Wilders dat hij niet de steun van alle partijen geniet om premier te worden. Hij stelt echter dat zijn wens voor een rechts kabinet sterker is dan zijn eigen positie.

Extraparlementair kabinet

De vier partijen willen gaan onderhandelen over de vorming van een extraparlementair kabinet met een beknopt regeerakkoord. Daarmee wordt de afstand tussen kabinet en Kamer groter, een grote wens van NSC. Informateur Kim Putters komt donderdag met zijn eindverslag over de gesprekken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!